Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956. április: kisebb repedések a rendszeren

2006. április 15. 09:56

<

Leleplezik a nyugati hírszerzést

18.

Tánczos Gábor felszólalt a Petőfi Kör jugoszláv irodalmi estjén. Üdvözlőbeszédében a két nép barátságára hívta fel a figyelmet, amely a két év múlva ellene indított per vádiratában is szerepelt.

19.

A hajdani filmsztár Grace Kelly föladva színésznői karrierjét férjhez ment III. Rainer monacói nagyherceghez.

22.

Leleplezik a nyugati hírszerzést: A szovjet hadsereg hírközlési akciócsoportja felfedte a berlini zónahatár alatt futó hírszerző alagutat. A nyugati hírszerzés 1955 májustól három berlini szovjet katonai telefonvonal 24 órás lehallgatására hozta létre a hírszerző műszaki alagutat. A leleplezéséig tartó alig egy év alatt az MI6 és a CIA több mint 50000 órányi beszélgetést rögzített a Németországban állomásozó szovjet csapatok hadrendjéről, egységeiről, tisztiállományáról, a csapatmozgások jellegéről és méretéről.

25.

Meghalt Czapik Gyula, az egyetlen szabadlábon maradt érsek: Az 1939-től veszprémi püspök, 1943-tól egri érsek Czapik Gyula 1951-1956 között az egyetlen szabadlábon maradt érsekként töltötte be a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöki tisztét. Halálával az ország érsek nélkül maradt, mert Mindszenty József esztergomi érsek és Grősz József kalocsai érsek börtönbüntetését töltötte. A püspöki rangsorolás szerint Shvoy Lajos fehérvári püspök vette át a püspöki kar elnöki tisztét és május 11-ére püspökkari értekezletet hívott össze.

29.

Döntetlent játszik az Aranycsapat: 100 ezer néző előtt a budapesti Népstadionban játsszák a Magyarország-Jugoszlávia Európa Kupa mérkőzést. Félidő: 1:1, a végeredmény 2:2. Góllövők: Vukas (6. perc), Fenyvesi I (42. perc), Bozsik II (54. perc), Veszelinovics (75. perc).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956. április: kisebb repedések a rendszeren

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra