Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Restaurálták a marosszentannai templomot

2005. december 22. 12:00

A XIII. század második felében épült marosszentannai református templom falképeinek restaurálására 2001 és 2005 között került sor. A felújítás után 2005 december elején avatták fel a templomot.

<

Marosszentanna határában gazdag őskori lelőhelyeket tártak fel (marosszentannai kultúra).
1614-ben tiszta székely falu volt, Balázsy Mihály földesúr telepítette le a románokat. 1910-ben 1250 lakosából 747 román és 503 magyar.
A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Marosi felső járásához tartozott. 1992-ben 1836 lakosából 996 román, 725 magyar és 115 cigány.

A marosszentannai református templom a XIII. század második felében épült. Ebből a korból való félköríves szentélye, diadalíve, a szentély boltozata és a szentségtartó fülke is. A szentélyben és a diadalíven látható falfestmények a XIV. századból származnak, feltehetően észak-olasz tanultságú mester művei.

A XVI. század közepén a templom és a gyülekezet reformátussá lett. A falképeket a reformáció után lemeszelték, a templom új berendezést kapott. A románkori templomot a XVIII-XIX. században átalakították.

A XIX. század elején a templom nyugati falához fából készült harangtornyot építettek, melyet a XX. század 30-as éveiben lebontottak és egy új téglatoronnyal helyettesítettek.

A XIV. századi falképekre először Nemes Ödön marosvásárhelyi rajztanár hívja fel a figyelmet egy, a Műemlékek Országos Bizottságának írt 1895-ös keltezésű jelentésében. 1911-12-ben a Műemlékek Országos Bizottsága a falképek feltárását illetve restaurálását kezdeményezte.

A templombelsőben látható falképtöredékek:


A templom felújítására, s a falképek újabb restaurálására 2001 és 2005 között került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurálták a marosszentannai templomot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra