Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az uniós blokád áttörését megkísérlő polgárháborús gőzhajóra bukkantak

2016. március 8. 13:55 MTI

Polgárháborús gőzhajó roncsaira bukkanhattak Észak-Karolina állam partjainál az Atlanti-óceánban. A maradvány régészek szerint egyike lehet annak a három konföderációs hajónak, amelyek megpróbáltak áttörni Wilmington kikötőjének uniós erők által fenntartott blokádján.

<

A vastestű hajóroncsra február 17-én találtak rá Oak sziget közelében. Az észak-karolinai állami régészeti iroda szerint évtizedek óta ez lehet a környéken felbukkant első polgárháború korabeli hajóroncs. Billy Ray Morris, az iroda búvárrégészetért felelős vezetője szerint a 68 méteres hajótestet várhatóan szerdán tudják azonosítani, amikor munkatársaival lemerülnek a roncshoz.

"Egy új roncs felbukkanása elég nagy dolog" - fogalmazott a régész, hozzáfűzve, hogy a szonárfelvételek alapján a hajótest nagyjából épnek tűnik. A roncs a Cape Fear folyó torkolatánál fekszik, 48 kilométerre Wilmington kikötőjétől. A szakember a hajótest méretéből arra következtet, hogy az az Agnes E. Fry nevet viselő gőzhajó roncsa lehet, amely megpróbált egérutat nyerni a torkolatot blokád alatt tartó uniós hajók elől. Wilmington az utolsó nagyobb Atlanti-óceánra nyíló kikötő volt a konföderáció kezén, mielőtt az északiak bevették volna 1865 januárjában.

Két másik déli hajó, a Spunkie és a Georgianna McCaw is elpusztult a környéken, maradványaikat sohasem találták meg. Ezek hosszukat tekintve rövidebbek voltak az Agnes E. Fry-nél - vélte Billy Ray Morris. A régész szerint szinte biztos, hogy a három hajó egyikét találták meg, erre utal a roncs elhelyezkedése és a hajótest formája is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az uniós blokád áttörését megkísérlő polgárháborús gőzhajóra bukkantak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra