Múlt-kor.hu


	Időkapszula 1983-ból

Időkapszula 1983-ból

2013. szeptember 26. 16:59

A Steve Jobs Apple Lisa típusú számítógépéhez gyártott egeret is tartalmazó időkapszulát még 1983-ban, a Nemzetközi Tervezési Konferencia alkalmával temették el a coloradói Aspen mellett. Azóta feledésbe is merült, hiszen a tervek szerint 2000-ben kellett volna előbányászni a föld alól, ám az évek során a tájkép megváltozott, a kapszula pedig eltűnt.

A csatornacsőre emlékeztető kapszulát most a National Geographic munkatársai fedezték fel. Harry Teague segítségét is igénybe vették, aki annak idején részt vett az egér föld alá rejtésében. „Amikor 1983-ban eltemettük a kapszulát, úgy terveztük, 20 éven belül kiássuk, sejtelmünk sem volt, hogy 30 évet kell várnunk erre a pillanatra” – mondta Teague. „A cső tele van mindenféle kulturális és történelmi ereklyével, ám a legérdekesebb elem szerintem Steve Jobs Lisa típusú számítógépes egere, amely az utolsó pillanatban került bele” – tette hozzá.

A kutatócsapat az eredeti feljegyzések böngészése után matematikai képletekkel és egyéb földrajzi számításokkal igyekezett rábukkanni a lehetséges helyszínre, ahol az ásatásnál régészek munkáját is igénybe vették.

Az Apple Lisa Steve Jobs első hagyományos PC-je volt, amely főként üzleti felhasználók számára készült. Az egér mellett számos ikonikus tárgy is előbukkant a 80-as évekből: a Moody Blues angol rockbanda lemeze, egy Rubik-kocka, egy Sears, Roebuck & Company katalógus, egy Vogue magazin, valamint hat doboz sör.


	Időkapszula 1983-ból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tél: 7 végzetes pillanat

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra