Múlt-kor.hu

Utca viseli Mansfeld Péter nevét Csepelen

Utca viseli Mansfeld Péter nevét Csepelen

2011. március 11. 11:41 MTI

Mostantól Mansfeld Péter utcának hívják Budapest XXI. kerületében, Csepelen az eddigi Bajáki Ferenc utcát. Az utcanév-változtatással az alig 18 évesen kivégzett 1956-os forradalmár emléke előtt tiszteleg születésének 70. évfordulóján a kerület önkormányzata.

Az utcanév-változást Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere jelentette be ünnepélyesen a Bajáki Ferenc utcában. Bajáki Ferenc a Tanácsköztársaság népbiztosa volt. A polgármester elmondta, hogy további utcanév-változásokat tervez a kerületi önkormányzat, például a Munkásőr utca esetében.

A megemlékezés a közeli Csepel-sziget Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban folytatódott, ahol egykor Mansfeld Péter tanult. Mansfeld László, az 1956-os forradalmár öccse felidézte testvérének életét és azt, hogy a forradalom idején hogyan segítette a budapesti Széna téren harcolókat. "Makacs és elszánt fiú volt, már gyermekkorában vezéregyéniség. Péternek tekintélye volt a társai között" - mondta, majd megemlékezett társairól is, akiket, mint fogalmazott, bár nem végeztek ki, életüket mégis tönkretette az elnyomó rendszer.

Wittner Mária országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett az 1956-os forradalomban, párhuzamot vont az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 56-os forradalom eseményei és a megtorlások között. Mansfeld Péter 1959. március 21-re időzített kivégzéséről azt mondta, hogy "vörös bitorlók oltárán áldozták fel életét, most mégis itt van köztünk az 1849-es mártírokkal, mert lelküket nem tudták megtörni". A megemlékezés végén koszorút helyezett el az iskolában a forradalmár emléktáblájánál Mansfeld László, Wittner Mária, Németh Szilárd és Borbély Lénárd, a kerület alpolgármestere, valamint az iskola dolgozói és a diákok képviselői.

Mansfeld Péter 1941. március 10-én született Budapesten. A forradalomban fegyvert és élelmiszert szállított összekötőként a harcolóknak. A forradalom bukása után folytatta az iskolát, esztergályosnak tanult, majd 1958 februárjában barátaival elhatározták, hogy rendőrök és munkásőrök lefegyverzése révén fegyvert szereznek, és ellenálló csoportot szerveznek. Február 17-én elrabolták az osztrák követség előtt posztoló rendőrt, akitől elvették fegyverét, majd szabadon engedték. További akcióik nem jártak sikerrel. Mansfeld Pétert 1958. február 19-én letartóztatták. Vágó Tibor legfelsőbb bírósági tanácsa másodfokon 1959. március 19-én az eredeti ítéletet halálbüntetésre súlyosbította.

Az ifjú forradalmárt 11 nappal 18. életévének betöltése után kivégezték.

Utca viseli Mansfeld Péter nevét Csepelen

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra