Múlt-kor.hu

Időkapszula kerülhet Mátyás király gyomrába

Időkapszula kerülhet Mátyás király gyomrába

2010. április 26. 08:08 MTI

Időkapszulával üzennének a jövőnek Kolozsváron. A főtéri Mátyás szoborcsoport restaurátora, Kolozsi Tibor szobrászművész és egy kulturális társaság tervei szerint május 15-én a szoborcsoport ló és lovas elemének belsejébe ünnepélyes keretek közt üzeneteket zárnának.

A kulturális akció tervéről honlapján beszámoló Új Magyar Szó című bukaresti napilapnak Kolozsi Tibor elmondta, hogy az időkapszula ötlete a szoborcsoport lovas alakjának felnyitásakor jutott eszébe, mivel kíváncsi volt, hogy találnak-e valamilyen írásos dokumentumot vagy régi tárgyat - pénzérmét, újságpapírt -, amelyet a szoboregyüttes felállításakor esetleg elhelyeztek a ló vagy valamelyik másik szoborelem belsejébe.

A várakozással ellentétben azonban nem találtak sem írásos, sem tárgyi emléket, amely a régmúlt időket idézte volna, pedig bő száz évvel ezelőtt ez bevett szokás volt. Ennek alapján gondolt arra a szobrász és az Amaryllis Társaság, hogy ezúttal hagyhatnának írásos üzenetet az utókornak. Azoknak a kolozsváriaknak kívánnak üzenni, akik majdan, egy újabb restaurálás alkalmával kíváncsiak lesznek a szobor belsejére.

Fadrusz János szobrászművész lovas szobrát 1902-ben leplezték le Kolozsvár főterén. A magyar és a román állam által finanszírozott felújítási munkálatokkal 2010 júliusáig kell elkészülni a kivitelezőknek.

Időkapszula kerülhet Mátyás király gyomrába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra