Múlt-kor.hu

Helyreállították Salvador Allende irodáját

Helyreállították Salvador Allende irodáját

2008. szeptember 30. 14:09 MTI

Michelle Bachelet, Chile elnöke avatta fel a santiagói Moneda elnöki palota második emeletén azt a restaurált termet, ahol 1973. szeptember 11-én öngyilkos lett Salvador Allende elnök, hogy ne jusson Pinochet puccsistáinak kezére.

Fernanda Villegas teológus vezetésével 25 emberből álló csoport dolgozott három hónapig, míg a szoba ismét olyan lett, mint volt a tragikus napon. A szoba neve most Allende elnök Fehér Szalonja. A hátsó falán Allende egészalakos, csaknem kétméteres képe, Aldo Bahamonde chilei festő munkája függ. Előtte az elnök íróasztala és kedvenc széke. Oldalt egy mellszobor, amely még őrzi a puccs napján kapott géppuskagolyókat.

A restaurátorok dolgát nem könnyítette meg, hogy a romboláson kívül, amelyet a bombázások és tüzérségi támadások okoztak a palotában, Pinochet a Moneda ezen szárnyát teljesen megváltoztatta, hogy eltüntesse Allende minden nyomát. A helyreállítással meg kellett várni a demokrácia megerősödését, Ricardo Lagos kormányának 2000. évi beiktatását - írta az El País című spanyol napilap.

A restauráláshoz a szakértők felhasználták azoknak a személyeknek az útmutatásait akik jelen voltak a Monedában az ostrom idején, valamint az eredeti tervrajzokat és fotókat. Egyes bútordarabok még a palotában voltak, másokat különböző hivatalokból kellett összeszedni. "A jövőben iskolások látogathatják majd ezt a helyet, hogy meghallgassák a történelmi leckét, amit ránk hagyott Allende és az a maroknyi bátor férfi és nő, akik elhatározták, hogy ellenállnak azoknak a rohamának, akik nem hittek a szabadságban. Ez az egyenlőtlen küzdelem örökre megmarad népünk emlékezetében és már része történelmünknek" - mondta az elnök.

Helyreállították Salvador Allende irodáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra