Múlt-kor.hu

1956. január: a forradalmi év hajnalán

1956. január: a forradalmi év hajnalán

2006. január 15. 09:55

Januárban még senki sem tudja mi közeleg, de a bulvárlapok tarolnak a piacon: buszbaleset a Margit-hídon, földrengés Pest megyében, Elvis a tévében rázza a csípőjét. A nagypolitikában pedig még mindig hideg van: Eisenhower a közeledési kísérlet ellenére sem barátkozik Hruscsovval.

Buszbaleset és régészeti szenzáció

1.

Erdészeti melléktermékek hasznosítása: Az erdőkben megtermő melléktermékek begyűjtése, felvásárlása, feldolgozása, belföldi és exportpiac igényeinek kielégítése alapfeladatokra létrejött az Erdei Termék Vállalat.

Leépítik az államvédelmet: Nagyarányú létszámcsökkentést hajtanak végre az ÁVH-nál, ami komoly elégedetlenséget kelt a szervezetben.

Szudán független demokratikus köztársasággá alakul: Szudánban az északi muzulmán párt veszi át a hatalmat, a déliek autonómia törekvései nyomán azonban hamarosan polgárháború robban ki. Január 19-én csatlakozik az Arab Ligához.

Bartók az Operaházban: Négy év után a fővárosi Operaház először játszik Bartók művet: Január elsején előadták Bartók Béla A csodálatos mandarinját.

Kútszerelő nyerte a Békekölcsön díját: A Harmadik Békekölcsön ötödik sorsolásán Baluch Zoltán, az Ásványolaj-Tartályszerelő és Karbantartó Vállalat olajkútszerelője nyerte a 100 000 forintos főnyereményt.

Megalakult az Országos Atomenergia Bizottság: Az OAB Straub F. Brúnó akadémikus által vezetett Izotópalkalmazási Szakbizottsága (IASz) hamarosan izotóptanfolyamokat szervezett az orvosok és a természettudományos képzettségű szakemberek részére.

2.

Megkezdi működését az MTA Irodalomtörténeti Intézete: Megalakulásakor munkáját a Tudományos Tanács irányította, amelynek elnökévé Sőtér Istvánt, titkárává Klaniczay Tibort nevezték ki, aki egyidejűleg az igazgatóhelyettesi tisztséget is betöltötte.

Megszervezik a német békehadsereget: A Bundeswehr első alakulatai megkezdik szolgálatuk teljesítését az NSZK-ban.

3.

Autóbusz-szerencsétlenség a Margithídon: A budapesti rendőrség hivatalos közlése szerint szerda reggel 6 órakor egy 39-es jelzésű utasnélküli autóbusz, amely a Népstadion melletti garázsból indult el és nagy sebességgel a budai végállomás felé haladt, a sziget bejárójánál a Margithíd korlátját áttörve a Dunába zuhant. A szerencsétlenségnek két halálos áldozata van: Veres Gábor gépkocsivezető és Szerda József kalauz- írja a Szabad Nép.

Nincsenek partizánok Magyarországon: Az amerikai hadsereg katonai elhárító osztálya (G-2) megrendelésére a washingtoni Georgetown University részletes kutatási jelentést állított össze Magyarország: ellenállási tevékenység és potenciál címmel. A disszidensekkel készített hírszerző interjúk valamint a CIA és a Katonai Hírszerzés ide vonatkozó egyes dokumentumai (ügynöki jelentések) alapján készült jelentés végkövetkeztetése: `Nincs bizonyíték arra, hogy számottevő ideig fennmaradt volna bármely fegyveres partizán csoport Magyarországon, és lehetséges, hogy a jelentésekben említettek közül némelyik akár teljes egészében bűnözőkből és dezertőrökből állt. Jelenleg semmilyen partizán tevékenységnek sincs nyoma Magyarországon.` ... `Magyarországon nincs hagyománya vagy története az aktív ellenállásnak, és minden jel arra utal, hogy ez a hagyomány nem szakadt meg.`

6.

Számítógépet rendel az Egyesült Államok nukleáris kutatólaborja: Az Új-Mexikó állambeli Los Alamos Nemzeti Laboratórium ajánlattételi felhívást tesz közzé egy gyors számítógépre. Három írásos ajánlatból áprilisra az IBM kerül ki győztesen. Az IBM 704-es második generációs üzleti számítógépe 1954 óta már egy kezdetleges operációs rendszerrel is rendelkezik, amelyet Gene Amdahl fejlesztett ki elsőként.

Megalakult a Magyar Kutyatenyésztők Országos Egyesülete (MKOE). Az 1960-as évek elején átváltoztatta a nevét Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete-re (MEOE).

Kelta és dák kultúrára utaló csaknem kétezer éves sír találtak Rákospalotán a Textilfesték- és Vegyitermék Vállalat telephelyén. A pesti oldalon ez az első ilyen származású lelet - tudósít a Szabad Nép.

Pusztító földrengés Pest megyében

7.

Az Európai Szén és Acél Közösség (Montánunió) főhatósága megerősítette a harmadik országból származó acéltermékek szabadkereskedelmének elvét a Közösségen belül.

9.

Tudományos Egyesületet létesíthetnek az egyetemisták: Az oktatásügyi miniszter utasítására az egyetemeken és a főiskolákon karonként, illetőleg főiskolánként a hallgatók tudományos egyesületet létesíthetnek. Az egyesület felügyeletét az egyetem, a főiskola felett felügyeletet gyakorló minisztérium, az egyetem rektora útján gyakorolja. Az egyesület célja, hogy alátámassza az egyetemi oktató-nevelő munkát, a tantervben előírt foglalkozásokon túlmenően segítse a hallgatók minél jobb szakmai és politikai fejlődését- írja a Szabad Nép.

10.

Elvis Presley elkészíti a Heartbreak Hotel felvételét: Két nappal 21 születésnapja után Elvis Presley elkészítette első felvételét az RCA stúdióban. Ez az első szám Elvis több millió példányban elkelt 45 felvételéből. A január végi megjelenés után 300 ezer példány fogyott el három hét alatt.

12.

A 20. század legnagyobb magyarországi földrengése pusztít Pest megyében: Háromnegyed hétkor pusztító erejű földrengés rázta meg Dunaharasztit és környékét. Többszáz épület megsérült és vált romossá Dunaharasztiban, valamint Taksonyban és Szigetszentmiklóson. Budapest területéről 667 kárbejelentés érkezett. Az összkár mértéke - mai árakon - 100-200 milliárd forintot tehetett ki.

14.

Megjelenik Little Richard Tutti Frutti című száma.

15.

`Valaki egy csokor friss mandulavirágot helyezett a lorettói oltárra. Templom előtt rügyezik a vadgesztenye. Ritka, tavaszi jó idő járja.` - olvasható a Tihanyi Kalendáriumban (Historia Domus Tihanyiensis) Dr. Vass Sándor Alberik OSB bejegyzései között.

18.

Az NDK saját hadsereget állít fel: A Nemzeti Néphadsereg és a Nemzetvédelmi Minisztérium létrehozásáról szóló törtvény alapján a laktanyákban elhelyezett népi rendőrség alakulataiból, valamint a tengerészeti és légierőkből megszervezik a Nemzeti Néphadsereget.

Földművelődésügyi miniszter a Budapesti Központi Börtönben: Kovács Béla 1941-től a Magyar Parasztszövetség főtitkára. 1944-1947 között belügyminisztériumi államtitkár és földművelődésügyi miniszter volt. 1946. február 23-án lemondott a földművelődésügyi miniszteri posztról, hogy főtitkárként minden erejét a Kisgazdapártnak szentelhesse. 1946. március 13-tól aKis Újság főszerkesztője. 1947. február 25-én a szovjet hatóságok letartóztatták, és bírósági tárgyalás nélkül húsz év kényszermunkára ítélték. 1948-ban hosszabb ideig Neukirchenben volt. 1952-ben a Magnyitogorszk melletti Verdij Uralszk börtönben. 1953 őszén gyenge szívrohamot kapott. 1954-ben a vlagyimiri börtönbe került. 1955-től a mordovai politikai gyűjtőtáborban raboskodott. Kovács Bélát a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnöksége 1955. szeptember 7-i határozata alapján november 8-án átadták a magyar kormánynak.

Szabadságát azonban nem nyerte vissza, az ÁVH november 22-én a Jászberényhez közeli börtönbe szállította; innen 1956. január 18-án a BM Budapesti Központi Börtönébe vitték. Végül Dobi István és mások közbenjárására 1956. április 2-án érkezett vissza a családjához.

Bulganyin barátkozna

19.

Az ENSZ biztonsági tanácsa egyhangúlag ítéli el Izraelt a Szíria elleni támadás miatt.

Aron az Euratomról: Raymond Aron (1905-1983) szociológus, történész a Le Figaro-ban megjelent cikke vázolja, hogy milyen nehézségek az európai nukleáris együttműködésnek (ARON, Raymond, `Euratom`, Le Figaro. 19.01.1956): Németország a párizsi békében lemondott az atomfegyverek gyártásának jogáról, viszont Franciaország négyszer többet költ atomkutatásra, mint az összes többi európai ország. A plutónium, amelyet a francia reaktorokban állítanak elő a legnagyobb mennyiségben, az atombombának is alapanyaga. Az atomenergia békés és katonai célú használatának szétválasztása voltaképpen lehetetlen.

20.

Helikopteren képzik a magyar légierőt: Megkezdik a Magyar Légierő személyzetének helikopteres átképzését. Az első Mi-4 típusú helikopter 1955 augusztusában érkezett Magyarországra, elsőként Kaszás Imre őrnagy repült ki egyedül.

22.

Meghalt Korda Sándor. A filmrendező, filmvállalkozó 141 filmnek volt a producere, illetve rendezője.

23.

Bulganyin barátkozna: Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke Eisenhowernek írott levelében barátsági és megnemtámadási szerződés megkötését javasolja országaik között. A Szabad Nép 1956. január 2-ai számában közölt Bulganyin interjú szerint `az 1956-os esztendő a nemzetközi feszültség további enyhülésének és a béke szilárdulásának éve lesz`.

25.

Hruscsov nyilatkozata szerint Eisenhower őszintén békét akar.

Mao beszédet mond a mezőgazdaság fejlesztéséről a Kínai Népköztársaság Legfelső Államtanácsán. Január közepén a KKP egyik ülésén azt a döntést hozta, hogy másként fog viszonyulni az értelmiséghez, a tudósokhoz és muvészekhez. A miniszterelnök Csou En-laj megállapította, hogy egyfajta szakadék keletkezett az értelmiség és a párt között, ami részben a pártfunkcionáriusok hibája, és megígérte nekik, hogy jobb bánásmódban fognak részesülni.

A Király megbolondítja Amerikát

26.

Nagy-Britanniában betiltják a heroint.

Az olasz Cortina d'Ampezzo-ban megrendezett téli olimpián az alpesi számokban az osztrák sícsillag Toni Sailer jeleskedik.

Finn csapatok visszafoglalják a porkkala-i haditámaszpontot: Porkkala katonai bázis visszakerül Finnországhoz a Szovjetuniótól.

Az NDK csatlakozik a Varsói Szerződéshez.

28.

Elvis Presley első országos televíziós szereplése: A CBS csatorna Dorsey Bros Stage Show című műsorában Elvis Presley előadja az `I Got A Woman` és a `Shake, Rattle, and Roll / Flip, Flop, and Fly` című számokat.

Eisenhower visszautasítja a Bulganyin szovjet elnök által ajánlott barátsági egyezményt.

29.

Zürichben bemutatják Friedrich Dürrenmatt Öreg hölgyek látogatása című darabját.

30.

Martin Luther King házára bombát dobnak: dinamit robbant Martin Luther King házának hátsó udvarán. A polgárjogi aktivista 1955-ben az autóbuszokon érvényben levő, a feketéket sújtó ülőhely-elkülönítés ellen emelte fel szavát, s buszbojkottot szervezett Montgomeryben.

31.

Az új brazil főváros létrehozását kezdeményező Juscelino Kubitschek lesz Brazília elnöke.

Meghalt A. A. Milne, a Micimackó szerzője.

Megszületett Johnny Rotten, a Sex Pistols énekese.

1956. január: a forradalmi év hajnalán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra