Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Washington elutasította, hogy képmásával verjék az első dollárokat

2018. június 14. 09:55 MTI

A maga nemében egyedülálló, George Washington arcképét viselő 18. századi arany érmét árvereznek el augusztusban Philadelphiában. Az aukciósház szerdai közleménye szerint akár egymillió dollár (272 millió forint) fölött is végződhet a licitharc.

Az 1792-es Washington elnöki érmét sohasem használták fizetőeszközként. A szakértők szerint az elnök ajándékba kapta az első amerikai pénzverdében készült érmét. Washington nem akarta, hogy a képmása pénzérméken szerepeljen, mert ezt „monarchista” gesztusnak tartotta. Az ajándék azonban, amelynek egyik oldalán a portréja, a másik oldalán egy sas található, személyes emlék volt, amelyet magánál hordott.

Az első amerikai pénzverde 1792-ben kezdte meg hivatalos működését. Egy évvel később kerültek forgalomba a pénzverde első érméi, amelyek ezüstből és rézből készültek, s egyik oldalukat a szabadságot megtestesítő nőalak, a másikat pedig sas díszítette.

Az aranyból vert Washington-érme 128 év után először az augusztus 16-i philadelphiai árverésen kerül a piacra - közölte a Heritage aukciósház. Jim Halperin, az árverési ház társalapítója hangsúlyozta, hogy az érme egyedi és nagy jelentőségű darab, mivel ez volt a legkorábbi aranyminta, amelyet egy amerikai pénzérméhez használtak. A numizmatikus kutatók széles köre gondolja, hogy az érmét Washington a zsebében hordta - fűzte hozzá.

A Washington-érme a néhai Eric P. Newman gyűjteményéből származik, aki 1942-ben vásárolta. Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb érmegyűjteményével rendelkező Newman 2017-ben hunyt el. A gyűjteményéből az utóbbi években több ezer darabot adtak el, és a bevételből az általa támogatott múzeum, numizmatikai kutatás és más közhasznú szervezetek részesedtek.

A ritka érmét csütörtökön a kaliforniai Long Beachben megrendezett érmevásáron állítják ki a philadelphiai árverés előtt. Az eladásból származó teljes bevételt a Newman támogatta jótékony célokra fordítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Washington elutasította, hogy képmásával verjék az első dollárokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra