Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszakérik a norvégok a Dániában őrzött középkori királyi kürtöt

2018. február 1. 12:16 MTA

Egy középkori királyi ivókürtöt kér vissza Dániától Norvégia. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki.

<

„Azt kívánjuk, hogy az ivókürt visszatérjen hazájába, oda, ahova tartozik” – nyilatkozta Asle Toje, a norvég Nobel Intézet munkatársa a Kristeligt Dagblad dán lapnak. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki. „A királyi kürt azért olyan különleges, mert nincs más igazi koronaékszerünk, és ez köti össze történelmünk különböző korszakait” – mondta Toje. A kezdeményezéshez magánemberek és norvég politikusok is csatlakoztak.

Az ereklyét jelenleg a dán Nemzeti Múzeumban őrzik. Politikai határozatra van szükség a kürt visszaadásához – mondta Camilla Mordhorst, az intézmény igazgatóhelyettese a dán televíziónak.

Norvégia 1380 és 1814 között dán fennhatóság alá tartozott, amelynek emlékét a norvégok "négyszáz évnyi éjszakaként" őrzik. Az ivókürt visszaszerzésével a norvégok talán pozitívabban tekinthetnek vissza erre a korszakra – mondta Toje.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszakérik a norvégok a Dániában őrzött középkori királyi kürtöt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra