Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világjárásra indulnak Tutanhamon arancskincsei

2017. november 30. 14:45 MTI

Külföldre indul vándorkiállításra a Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó páratlan lelet jövőre az egyiptomi fáraó nyughelye megtalálásának közelgő 100. évfordulójára emlékezve.

A California Science Center szerdán bejelentette, hogy a King Tut: Treasures Of The Golden Pharaoh (Tutanhamon, az arany fáraó kincsei) című kiállítás március 24-től 10 hónapon át a Los Angeles-i múzeumban tekinthető meg, majd 2019 januárjában Európába viszik a tárlatot egy tíz várost érintő vándorkiállításra.

A múzeum szerint ez a Tutanhamon sírboltjából származó legnagyobb gyűjtemény, amelyet Egyiptomon kívül bemutatnak. A 150 kiállított tárgy 40 százaléka először és utoljára hagyja el Egyiptom földjét, mielőtt állandó kiállításon mutatják be a gízai piramisok közelében jelenleg épülő Nagy Egyiptomi Múzeumban.

A Kr. e. 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Királyok Völgyében 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét. A különleges kincseknek csak egy részét láthatta a közönség a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumában, ahol november közepén kiállítás nyílt a sírboltból származó eddig soha nem látott aranydíszekből is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világjárásra indulnak Tutanhamon arancskincsei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra