Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világháborús fegyverek kerültek elő a középkori sírokból

2022. február 14. 15:05 MTI, Múlt-kor

Középkori sírok feltárásakor elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei – közölte a Magyar Honvédség Tűzszerész Ezrede pénteken a Facebook-oldalán.

<

Az eszközök minden valószínűség szerint az első világháborúból származnak.

Szatmári András főhadnagy, a Hadtörténeti Múzeum Modern Lőfegyver Gyűjteményének vezetője megállapította, hogy három 1895 M Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. A hatvan darab lövedéket újságpapírba csomagolták – közölték.

Azt írták: a lapok elmállottak, viszont most is jól olvasható Tisza István egykori miniszterelnök neve. Az Arcanum adatbázisa alapján az újságok 1920 szeptemberéből származnak.

Így azt valószínűsítik, hogy az első világháború vége után ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök – emelték ki.

Az erősen korrodált karabélymaradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították – közölték. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világháborús fegyverek kerültek elő a középkori sírokból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra