Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Viktória királynő fájó titka

Viktória királynő fájó titka

A hemofília a XIX. század uralkodóházainak rettegett betegsége volt. Egyidőben éppen azért kötötték az előkelő családokhoz, mivel hamar kiderült, hogy öröklődik. Egyúttal pedig az a vélemény is elterjedt, hogy az arisztokraták egymás közötti házassága eredményezte a „rossz vért”, ami miatt kialakult. Ma már valójában nyomon követhető a betegség átadásának folyamata. Sőt, azt is tudjuk, hogy ki az, akinek a révén az európai uralkodóházakban elterjedt. Meglepő módon az a hordozó, aki elindította a lavinát, nem lehetett más, mint Viktória királynő.

A leghíresebb beteg

Az emberek többségének, ha meghallja a betegség nevét, alighanem egyből az orosz cári család jut eszébe. Közismert ugyanis, hogy Alekszej nagyherceg, II. Miklós fia és örököse hemofíliában szenvedett. A cárevics betegsége hamar nyilvánvalóvá vált az uralkodócsalád számára, miután néhány héttel a születése után észrevették, hogy egy sérülése lassan gyógyul. A hemofíliásoknak ügyelniük kell arra, hogy ne szerezzenek vérzéssel járó sérülést, az alvadás ugyanis sokkal hosszabb időt vesz igénybe. A már kisebb ütés hatására is kialakuló belső vérzések pedig gyakran életveszélyesek. Megfigyelhető az is, hogy a gyakori bevérzések miatt a hemofíliások ízületei fokozatosan tönkremennek, izmaik elsatnyulnak. Száz évvel ezelőtt ráadásul semmilyen gyógymódot és kezelést nem ismertek a betegséggel szemben.

Alekszej vérzékenységét eltitkolták, mivel II. Miklósnak ő volt az egyetlen fia. Úgy vélték, amennyiben nyilvánosságra kerül a betegség, a feszült nemzetközi politikai helyzetben sokan aláásnák Oroszország stabilitását. Ezért éjjel-nappal két tengerészgyalogos figyelte a trónörököst, hogy megelőzzék a sérüléseit, de ők cipelték akkor is, amikor egy-egy ilyen esetben nem tudott járni.

1912 októberében például Alekszej annyira megsérült, hogy még az utolsó kenetet is feladták neki. Az állapotában ezt követően azonban javulás állt be. Ennek hátterében a cárné szerint Grigorij Raszputyin, egy csodáiról elhíresült gyógyító szerzetes állt, aki ezt követően fokozatosan növelte a befolyását az uralkodói család felett, ami csak fokozta annak népszerűtlenségét. Ami ebből következett, az már történelem: Raszputyint a hatalmára féltékeny arisztokraták 1916 decemberében megölték, a cárt pedig nem sokkal később, 1917-ben lemondtatták. Alekszejt a családjával együtt 1918. július 17-én a bolsevikok kivégezték.

Szülőről gyermekre

Ma már ismerjük a betegség továbbadásának a mechanizmusát. A hemofília az X kromoszómán keresztül recesszíven öröklődik, és döntően férfiakon ütközik ki, mivel a nők esetén hiába sérült az egyik X kromoszóma, azt a szervezet a másik, egészséges X kromoszóma révén kompenzálni tudja. A nők azonban hordozói a betegségnek, amelyet az utódaiknak átadhatnak.
 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. nyár számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra