Múlt-kor.hu

Videó: hódok potyogtak az égből az ötvenes években

2015. október 26. 10:33 MTI

Több mint ötven évvel ezelőtti, mintegy negyedórás filmfelvételt találtak, amelyen Idaho állam egy településektől távol eső vidékén hódok és más kis rágcsálók ejtőernyővel zuhannak a mélybe.

A különös vadgazdálkodási eljárást az idahói hal- és vadgazdálkodási hivatal tette közzé. Az 1940-es években a környéken igen elszaporodtak a hódok és a hivatal néhány munkatársa új módszerrel akarta kezelni a problémát. Elfogtak néhány hódot és más szőrös rágcsálót, speciális utazódobozokba ültették őket, ezekre ejtőernyőt erősítettek, majd a beszédes nevű No Return (nincs visszaút) vadonban, a Frank Church-folyó fölött kidobták őket egy repülőgépből. (Maga a repülés a felvételen 8.40-kor kezdődik, előtte a különböző rágcsálok befogása látható.)

A Boise State Public Radio szerint a hírhedt hódrepítős felvétel 1950 körül készült, de hosszú időn át senki sem tudta, hol van. Nemrég azonban Sharon Clark hal- és vadtörténész rábukkant. Kiderült, hogy hibásan címkézték fel és eddig rossz helyet tárolták. Most digitalizálták, az idahói Történelmi Társaság és a vad- és halgazdálkodási hivatal feltöltötte a Youtube-ra. A felvételen látszik, hogy az összes állat sértetlenül élte túl az ejtőernyőzést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Videó: hódok potyogtak az égből az ötvenes években

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra