Múlt-kor.hu

Vér és dekadencia: Róma nyolc leghírhedtebb uralkodója

Vér és dekadencia: Róma nyolc leghírhedtebb uralkodója

2018. szeptember 6. 09:28 Múlt-kor

Köztudomású, hogy a római császárok közül sokat tartanak számon vérszomjas vagy őrült uralkodóként. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy egy uralkodót nem lehet egyetlen tulajdonsága vagy szokása alapján teljességgel megítélni – sok császár, akit ma véreskezű diktátornak tartunk, a maga korában kiváló vezetőnek, illetve adminisztrátornak számított, és olyan is van, akit saját korában tartottak őrültnek – például azért, mert szeretett a nyilvánosság előtt fellépni –, viselkedése azonban napjainkban nem ütné meg a lakosság ingerküszöbét. Alább felsorolásra kerül nyolc olyan császár, aki valamilyen okból hírhedtté vált korában.

Tiberius, a mindenkire gyanakvó (uralkodott Kr. u. 14-37)

Tiberius volt Augustus utódja, habár nem ő volt Róma első császárának kiszemeltje. Augustus két unokája, Gaius és Lucius azonban korán meghaltak, a harmadikat, Agrippa Postumust pedig maga a császár száműzte, így Tiberius került helyzetbe. Tehetséges hadvezér volt és tisztelte a szenátus véleményét a közügyekben, azonban borús és egyre gyanakvóbb hozzáállása miatt kevesen szerették, ráadásul komoly ellentét feszült közte és háborús hős unokaöccse, Germanicus özvegye, Agrippina között.

Óriási hibát követett el azzal, hogy a törtető és kegyetlen Aelius Seianusra támaszkodott uralma fenntartása érdekében. Seianus valóságos rémuralomnak vetette alá Rómát, egészen addig, amíg Tiberius tudomást nem szerzett arról, hogy az ő helyét is át tervezi venni. A császár ezután letartóztatta és kivégeztette Seianust, ezt követően azonban kórosan gyanakvó lett egész környezetével szemben. Visszavonult Capri szigetére, és kibővítve újjáélesztette a régi római jog árulással foglalkozó törvényeit (leges maiestatis), amelyeken keresztül gyakorlatilag bárkit megvádolhatott árulással, és kivégeztethetett.

Suetonius és Tacitus írásai szerint Tiberius elfajult szexuális ragadozóként élte életét Caprin, ennek azonban több köze lehet a fantáziához, mint a tényekhez. Annyi biztos, hogy a lakhelye közelében a tengerbe omló szakadékot felhasználta arra, hogy a számára nem kedves emberektől megszabaduljon. Tiberius nem volt későbbi utódaihoz hasonló „szörnyeteg”, azonban uralkodása az egyre kegyetlenebb császárok uralmát irányozta elő.

Vér és dekadencia: Róma nyolc leghírhedtebb uralkodója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra