Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Végre megfejtették Mária skót királynő börtönből írt leveleit

Végre megfejtették Mária skót királynő börtönből írt leveleit

2023. február 8. 10:35 Múlt-kor

Egy nemzetközi kutatócsoport feltörte a kódot, amelyet a királynő „elveszett” leveleinek írásához használtak. Az 1578 és 1584 között írott levelek kifinomult titkosírása betűk és szimbólumok kombinációjából állt.

<

A leveleket Stuart Mária váltotta híveivel abban az időben, amikor Erzsébet királynő házi őrizetében élt.

Egy nemzetközi kódtörőkből álló csapat a Francia Nemzeti Könyvtár archívumában kutatva „botlott bele” a rejtélyes szövegekbe.

George Lasry, a tanulmány első szerzője, a történelmi kéziratok dekódolásával foglalkozó DECRYPT projekt tagja elmondta: „Már korábban is törtünk fel királyok és királynők által használt kódokat, és ezek mindig nagyon érdekfeszítőek. A mostani kutatást a dokumentumok magas száma és Mária királynő hírneve tette igazán különlegessé.”

Számítógépes technológia használatával, valamint más kéziratokban talált szövegekkel történő összehasonlítással a kutatók összesen 57 levelet fejtettek meg, amiből 50 eddig ismeretlen volt a történészek számára.

Sikeresen azonosítottak például olyan szimbólumokat, amelyek konkrét személyek neveit, helyeket és dátumokat takarnak.

Mária skót királynőt végül a Babington-összeesküvés nyomán börtönözték be, amely Erzsébet királynő meggyilkolására és Mária trónra juttatására irányult.

A most megfejtett levelek egy jelentős részét Michel de Castelnau de Mauvissière-nek, Franciaország angliai nagykövetének írta Mária, aki a protestánsokkal szemben a katolikusokat támogatta.

A levelekben sűrűn előfordul a „Walsingham” név, ami Sir Francis Walsinghamre, Erzsébet királynő bizalmas miniszterére utal.

Gyakori téma ezen kívül Mária egészségi állapota, fogságának rossz körülményei, illetve a szabadon bocsátásával kapcsolatban Erzsébettel folytatott tárgyalások, amelyekről Mária meg is jegyzi, hogy szerinte „nem jóhiszeműen zajlanak”.

„A levelek összesen mintegy 50 ezer szónyi új, eddig ismeretlen elsődleges forrással szolgálnak Stuart Máriáról és angliai fogságának idejéről” – mondta Lasry.

Máriát 1587-ben, 44 éves korában fejezték le árulásért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Végre megfejtették Mária skót királynő börtönből írt leveleit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra