Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

2018. október 11. 12:47 Múlt-kor

A kávé a világon a második legtöbbet eladott és vásárolt termék – egyedül a kőolaj előzi meg –, és a mindennapi étrend egyik fontos részévé vált. A vélhetően Etiópiából származó élelmiszert a 16. században már használták a koncentráció növelésére a Közel-Keleten, a 17. században pedig társadalmi válságot robbantott ki Nagy-Britanniában. Alább olvasható nyolc tény a különös növényről és a belőle készült italról.

<

Lehetséges, hogy a kávét „izgatott kecskék” fedezték fel

A legenda szerint a mai Etiópia területén egy Kaldi nevű magányos kecskepásztor fedezte fel a kávé élénkítő hatását, miután látta, hogy kecskéi egy cserje bogyóinak elfogyasztása után izgatottá válnak. Kaldi elmesélte ezt a helyi kolostor apátjának, az apát pedig előállt azzal az ötlettel, hogy kiszárítja a bogyókat, és italt készít belőlük. A tűzbe vetette őket, minek nyomán a kávé ma már félreismerhetetlen illata kezdett terjengeni az éjjeli levegőben. Az így megpörkölt kávébabokat kikaparta a parázs közül, ledarálta, és feloldotta forró vízben – így készült a világ első csésze kávéja.

Az apát és szerzetesei úgy találták, hogy az italtól hosszabb ideig tudnak ébren maradni, ami igen hasznosnak bizonyult a hosszú órákat imával töltő férfiaknak. A kávé híre elterjedt, és maga a kávé is, olyan távoli helyekre is, mint az Arab-félsziget. Egy másik legenda szerint a kávé első felfedezése egy éppen Etiópiában járó jemeni szúfi misztikushoz köthető: Gothul Akbár Núruddin Abu al-Haszán al-Sadhili megfigyelte, hogy egy falu felett a bogyókat elfogyasztó madarak sokkal energikusabban repülnek. Az általuk elejtett bogyókat megkóstolva magán is megfigyelte az élénkítő hatást, és szokatlanul ébernek érezte magát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Varázsszer, „az ördög itala”, potencianövelő: nyolc tény a kávé történetéből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra