Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Váratlanul magas áron kelt el az ifjú Mozart kottája Párizsban

2019. november 20. 15:51 MTI

A becsült leütési ár duplájáért, 372 500 euróért (126 millió forint) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének fiatalkori partitúrája egy hétfői párizsi árverésen.

<

A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyeknek kottájáért 150-200 ezer eurót várt az árverést szervező Sotheby’s aukciósház. Az 1772-ben született kéziratból csak egyetlen példány létezik.

“Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit” – mondta Simone Maguire, a londoni Sotheby’s kéziratszakértője. A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele.

A partitúrát eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel. A kéziratot most Jean-François Chaponnière svájci gyűjtő archívumából kínálták eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sotheby’s hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni. “Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében” – idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Váratlanul magas áron kelt el az ifjú Mozart kottája Párizsban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra