Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Váratlan imádat: II. Erzsébet királynő férjét istenként tisztelik egy csendes-óceáni szigeten

2018. október 11. 08:31 Múlt-kor

Több ezer kilométerre a Buckingham-palotától, a Csendes-óceán déli részének egy távoli szigetén létezik egy kultusz, amely Fülöp edinburgh-i herceget, II. Erzsébet brit királynő férjét tiszteli istenségként.

Fülöpöt a Vanuatuhoz tartozó Tanna szigetén található Yaohnanen falu lakói „tabu emberként” (a világ nyelveiben elterjedt „tabu” szó e térség nyelveiből származik, jelentése szent, avagy tiltott) tisztelik, és különféle természetfeletti képességeket tulajdonítanak neki. A brit történelem leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói házastársa iránt tanúsított reverencia egy ősi történeten és jóslaton alapszik.

Matthew Baylis brit író sok időt töltött a falu lakói között, és arról számolt be, a Fülöp-kultusz hívői úgy gondolják, Edinburgh hercege az, aki kormányozza az Egyesült Királyságot, és II. Erzsébet csupán segít neki. Yaohnanen népe hagyományos életmódot folytat – ajándékozáson és cserekereskedelmen alapuló gazdaságuk nem használ pénzt, élelmiszerből teljes mértékben önellátók. A fiatalabbak közül vannak, akik megteszik a nagy távolságot, hogy a legközelebbi iskolában tanulhassanak, a legtöbben azonban megelégszenek a lakhelyük nyújtotta lehetőségekkel.

A falubeliek szerint Fülöp egy ősi hegyi szellem fiának megtestesülése. Erről a fiúról egy ősi monda szól, amely szerint messzi földre ment a tengeren át, és feleségül vett egy nagy hatalommal bíró és gazdag nőt. A fiú a jóslat szerint egyszer vissza fog térni a szigetre, az azonban nem tisztázott, hogy fizikai valójában, vagy szellemként – mindenesetre annyi biztos, hogy visszatérése után a helyiek körében fog maradni. A történet azóta kiegészült azzal, hogy egy fehér ember alakját vette fel.

A kultusz keletkezése az 1950-es évekre vezethető vissza, azonban gyökerei az 1930-as évekbe nyúlnak vissza – egyesek szerint már 1915-ben megfigyelhető volt hasonló jelenség a szigetlakók között. Fülöp herceg kultusza közeli rokonságban áll a Csendes-óceán sok szigetén megtalálható „rakománykultuszokkal”, amelyek közül a legjelentősebbek Vanuatu szigetein jöttek létre. Lényegük, hogy a szigetekre repülővel hozott javakat isteni ajándékoknak tekintik, és minél több ilyet kívánnak magukhoz vonzani. E kultuszok különösen a második világháború során terjedtek el, amikor nagy számú, korábban figyelmen kívül hagyott szigeten alakítottak ki támaszpontokat a szövetséges haderők. A Vanuatu több szigetén elterjedt rakománykultusz istensége egy John Frum nevű katona, aki a legenda egyes változatai szerint testvére Fülöp hercegnek.

Fülöp herceg kultusza igazán akkor vett nagy lendületet, amikor 1974-ben a Nemzetközösséget bejáró királyi család az akkoriban még Új-Hebridáknak nevezett Vanuatura érkezett. Ekkor a falu több lakosának, köztük az akkori főnöknek, Jack Naivának is volt alkalma megpillantani Fülöpöt, ami által csak nőtt rajongásuk a herceg iránt. Fülöp istenszerű státusát az általa a falunak ajándékozott fehér disznó betonozta be.

A herceg minderről mit sem tudott, csupán később hozta tudomására az Új-Hebridák akkori kormányzója, John Champion, aki meggyőzte Fülöpöt, hogy küldjön a falubelieknek egy autogramjával ellátott fényképet. Cserébe Yaohnanen lakói küldtek ajándékba egy nal-nalnak nevezett hagyományos disznóölő bunkósbotot, erre válaszul Fülöp küldött még egy képet, amelyen kezében tartja a fegyvert. Később, 2000-ben ismét küldött egy képet, amely az előző kettőhöz hasonlóan Naiva otthonába került.

2007 szeptemberében a faluból egy ötfős küldöttség utazott Angliába egy valóságshow keretében. A műsor csúcspontja Fülöppel való zárt ajtók mögötti találkozásuk volt Windsor várában. A találkozón ismét ajándékokat cserélt a két fél, a tannaiak ismét kaptak egy fényképet a hercegről. 2014-ben Erzsébet és Fülöp lánya, Anna királyi hercegnő is a szigetre látogatott.

Mindezek fontos részét képezik a Fülöp-kultusz mitológiájának, és erősítik a falu lakói körében a herceg iránti imádatot. Yaohnanenben rendszeresek a különféle ünnepségek és szertartások Fülöp tiszteletére, és a világban történő jelentős eseményeket is a hercegnek tulajdonítják, vagy valamilyen módon hozzá kapcsolják.

Baylis beszámolója szerint Barack Obama 2008-as amerikai elnökké választását is Fülöp idézte elő, majd szintén ő segített Obamának levadászni Oszama bin Ladent. Amikor 2015-ben egy erős vihar tépázta meg a szigetet, a kultusz hívői úgy gondolták, azt jelenti, hogy Fülöp hamarosan meglátogatja őket. Fülöp herceg 2017. augusztusi bejelentése, miszerint visszavonul a nyilvános szereplésektől, egybeesett egy másik nagy viharral, amelyről ezért úgy gondolták, a bejelentés idézte elő. Baylis szerint feltehetően úgy látják a falubeliek ezt a visszavonulást, hogy Fülöp a „tabu” egy magasabb fokára lépett, ezáltal közelebb került a visszatéréshez.

Azok számára, akik szerint a tannai Fülöp-kultusz hívói sületlenségben hisznek, Jack Naiva főnöknek tökéletes válasza volt, amelyet Baylisszel közölt: „Ők 2000 éve várnak egy jelre Jézustól. A mi Fülöpünk viszont fényképeket küld nekünk! És egy napon el is fog jönni.” Kérdés, hogy Fülöp idővel elkerülhetetlen halálát követően hogyan folytatják majd Yaohnanen lakói – megnyugtathatja talán őket a tudat, hogy ez jelenti a hegyi szellem távolra szakadt fiának visszatérését körükbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Váratlan imádat: II. Erzsébet királynő férjét istenként tisztelik egy csendes-óceáni szigeten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra