Múlt-kor.hu

Van Halentől a Metallicáig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1984-ben

Van Halentől a Metallicáig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1984-ben

2021. április 15. 12:22

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, április 15-én az 1984-es év legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, április 15-én 1984 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Stílszerűen megjelenésének évszámát választotta hatodik stúdióalbumának címéül a Van Halen. Az 1984-re jelentős mennyiségű slágert vett fel az akkor még Dave Lee Roth-tal felálló csapat, a korong második tétele, a Jump például heavy metal történelmet írt, a stílus legelső olyan kislemezeként, amely vezette a Billboard Hot 100-as listáját. Maga a nagylemez sem szerepelt rosszul, hiszen megjelenése idején csak Michael Jackson Thrillerje tudta őket megelőzni az eladási számokban.

Alig két évvel megalakulása után, 1984-ben már meg is jelent a WASP bemutatkozó nagylemeze. A Blackie Lawless által vezetett csapat nem gondolta túl a címválasztást, a korong egyszerűen a zenekar nevét kapta, és pont. Néhány évvel később kapott mást is, egészen pontosan egy kicsit felturbózott újrakiadást, amelyre egy Rolling Stones-cover mellett felkerült a banda legelső demójának címadó tétele, az Animal/Fuck like the Beast is.

Óvatos optimizmussal kezelte kiadójuk, a Megaforce, a Metallica második nagylemezét, az 1984-ben megjelentetett Ride the Lightningot. Első körben mindössze 75 ezer példányt dobtak piacra belőle. A nyitó készletet viszonylag hamar szétkapkodták a rajongók, 1987-re pedig az aranylemezhez szükséges félmilliós eladás is összejött. A Ride the Lightning volt egyébként a Metallica történetének legutolsó olyan nagylemeze, amelyen még szerepelt dalszerzőként feltüntetve korábbi gitárosuk, Dave Mustaine neve.

Meglehetősen erősen indult a Bon Jovi máig töretlen zenei karrierje, hiszen bemutatkozó nagylemezükből, az 1984 elején megjelentetett Bon Joviból hirtelen felindulásból kétmilliót adtak el, valamint az album nyitótétele, a néhány évvel korábban megszületett Runaway is várakozáson felül szerepelt a Billboard kislemez-listáján.

Az ókori Egyiptom misztikus világába kalauzolja el a hallgatót az Iron Maiden ötödik nagylemeze, az 1984-ben kiadott Powerslave. Az albumhoz kapcsolódó turné alkalmával a Vasszüzek történelmet írtak, hiszen első nyugati heavy metal bandaként volt lehetőségük fellépni a vasfüggöny mögé szorult országokban, így hazánkban is. Az első magyar Iron Maiden-koncertre 1984, augusztus 17-én került sor az akkori Budapest Sportcsarnok parkolójában.

1984-ben jelent meg a Twisted Sister harmadik és egyben a zenekar történetének legnépszerűbb albuma, a Stay Hungry. Az albumból, köszönhetően az olyan időtálló rockhimnuszoknak, mint például a We're Not Gonna Take It, csak az USA-ban eladtak hárommillió példányt. 2016-ban pedig a Loudwire magazin minden idők hatodik legjobb hair metal albumának választotta a Stay Hungryt.

Mára mindössze két zenész, a gitáros Scott Ian, valamint a dobos Charlie Benante maradt a zenekarban az Anthrax 1984-es debütalbumát, a Fishful of Metalt feljátszó ötösből. A többiek egymás után kerültek lapátra. Saját elmondása szerint az akkori frontember, Neil Turbin járt mindannyiuk közül a legrosszabbul, hiszen a lemez bevételeiből állítólag egyetlen centet sem kapott, sőt a hivatalos turnédzsekit is saját zsebből kellett megvásárolnia.

Paradicsomi körülmények között, Hawaii szigetén, valamint a hasonló adottságokkal rendelkező Ibizán rögzítette 1984-es nagylemezét, a Defenders of the Faith-et a Judas Priest. A banda egykori gitárosa, K. K. Downing így vélekedik az akkoriban nem megszokottnak tűnő helyszínválasztásról: „Teljesen mindegy, hogy a világ melyik részén tartózkodsz, akárhol fel lehet kapni a gitárt, és kitalálni egy riffet. Akár a Mount Everest tetején is állhatsz, csakis egy dolog számít: hogy ne erőltesd magad.”

Vitán felül a Scorpions-életmű egyik legfontosabb tétele a zenekar kilencedik nagylemezén, az 1984-es Love at First Stringen található gigasláger, a Rock You Like a Hurricane. Pedig megalkotása minden volt, csak könnyű szülés nem. A csapat gitárosa Rudolf Schenker így emlékszik vissza az akkori időkre: „Úgy gondolom, a Rock You Like A Hurricane tökéletes rockhimnusz a megfelelő attitűdről és a szexualitásról. Roppant fontos benne a verzék és a refrén között fennálló feszültség... Klaus nyolcszor vagy kilencszer is átírta benne a szöveget, mire végre összejött, de végül épp ez teszi olyan nagyszerűvé a nótát.”

Saját elmondásuk szerint a dán Mercyful Fate tagjai heti hat napot a zenekari próbateremben töltöttek, miközben második nagylemezük, az 1984 kora őszén kiadott Don't Break the Oath dalain dolgoztak. Kitartásuknak meg is lett az eredménye, a korong ugyanis számos szaklap lemezlistáján bekerült minden idők legjobb heavy metal albumai közé, de az alapmű szófordulat is gyakran előkerül, ha szakmabeliek beszélgetnek King Diamondék alkotásáról.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Van Halentől a Metallicáig: ezektől a rockbandáktól és albumaiktól őrültünk meg 1984-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra