Múlt-kor.hu

Valóban Napóleon kedvenc tábornokát találták meg a nyáron Oroszországban

Valóban Napóleon kedvenc tábornokát találták meg a nyáron Oroszországban

2019. november 8. 17:13 MTI

DNS-vizsgálatok igazolták, hogy Bonaparte Napóleon kedvenc tábornokának, Charles-Étienne Gudinnek a földi maradványait találták meg orosz és francia régészek Oroszország nyugati részén, Szmolenszkben idén júliusban.

Az akkor 44 éves Gudin az 1812-es oroszországi hadjárat idején halt meg, egy ágyúgolyó találta el, és bár lábát amputálták, a sebe elfertőződött és három nappal később meghalt Szmolenszk közelében. Szívét visszavitték Franciaországba - olvasható a BBC News honlapján.

A fakoporsóban fekvő egylábú csontvázra júliusban bukkant egy parkban lévő épület alapjai alatt Szmolenszkben a Pierre Malinowski francia történész által vezetett, a tábornok maradványai után kutató régészcsoport.

Malinowski most bejelentette, hogy DNS-tesztek igazolták: a maradványok egyeznek Gudin testvérének, Pierre César Gudinnek a DNS-ével, aki szintén Napóleon tábornoka volt. A DNS-vizsgálat minden kétséget kizárt - közölte Malinowski a France Blue rádióval.

Gudin szívét a párizsi Père Lachaise temető kápolnájában temették el. A maradványok kutatásakor a régészek a napóleoni korszak egy másik tábornokának, Louis-Nicolas Davout-nak a memoárjából indultak ki, aki Gudin temetését megszervezte és leírta annak helyszínét. Egy másik szemtanú visszaemlékezése segítségével jutottak el a koporsóhoz.

Az arisztokrata születésű Charles-Étienne Gudin ugyanabban a katonai iskolába járt, mint Bonaparte Napóleon. A feljegyzések szerint ő volt a francia császár egyik kedvenc tábornoka.

Mellszobrát a versailles-i kastélyban őrzik, nevét feljegyezték a párizsi Diadalívre is, és a francia fővárosban utcát neveztek el róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Valóban Napóleon kedvenc tábornokát találták meg a nyáron Oroszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra