Múlt-kor.hu

Valóban kincset ért a páratlan szépségű Petau hóráskönyv

Valóban kincset ért a páratlan szépségű Petau hóráskönyv

2018. június 18. 15:56 MTI

A becsült leütési ár hatszorosáért kelt el egy ritka középkori, illusztrált imakönyv egy franciaországi árverésen. A kötet Jean Poyer 15-16. századi miniatúrafestő és kéziratillusztrátor műve. Az imakönyv 1495 körül keletkezett, és a Petau családról nevezték el. 

A becsült leütési ár hatszorosáért, 4,29 millió euróért (1,39 milliárd forint) kelt el egy ritka középkori illusztrált imakönyv egy franciaországi árverésen. Az 1495 körül keletkezett, Petau hóráskönyvként ismert kézirat a csődbe ment Aristophil befektetési társaság árverés alatt álló 130 ezer darabos gyűjteményéből származik. A Drouot aukciósház előzetesen mindössze 700-900 ezer eurós leütési árral számolt.

A kincset érő kötet Jean Poyer 15-16. századi miniatúrafestő és kéziratillusztrátor műve. A kéziratot 16 kerek kép díszíti, amelyet az arany különböző árnyalataiban festettek pergamenre, emellett az első medalliont egy 17. századi címerkompozíció keretezi.

A művész 1490 és 1520 között tevékenykedett, születésének és halálának időpontja nem ismert. Három francia király - XI. és XII. Lajos, és VIII. Károly - udvarának is dolgozott. A tours-i  illusztrátorművészet remekművének nevezett imakönyvet egy ismeretlen személy rendelte tőle, talán a királyi ház egyik tagja vagy egy magas egyházi méltóság. A kéziratot első ismert tulajdonosáról, a bretagne-i Petau családról nevezték el, amelynek tagjai jelentős könyv- és kéziratgyűjtők volt a 16. és 17. században. Későbbi tulajdonosai közt volt James de Rothschild is.

Valóban kincset ért a páratlan szépségű Petau hóráskönyv

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra