Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vadnyugati boltosok háborújának indult Billy, a Kölyök végzetes bosszúhadjárata

2021. november 10. 17:50 Múlt-kor

<

A harcok elfajulnak

John Tunstall életében jó összeköttetésekkel bírt. A lincolni háború kitörése után egy angol miniszter kapcsolatba lépett az USA külügyminiszterével, hogy igazságtételt követeljen.

A külügyminiszter be kellett, hogy ismerje, hogy a megye egy seriffjének is áttételesen köze volt a gyilkossághoz. Sem a békebíró, sem az új-mexikói kormányzó nem volt képes megfékezni a háborút.

Végül az igazságügyminisztérium egy különleges megbízottat küldött ki e célból, de a Rendcsinálók nem voltak hajlandóak várni. Április 1-jén, amikor a gyilkosság kivizsgálására vádesküdtszék ült össze a Lincoln Megyei Törvényszéken, megragadták az alkalmat: a lépcsőn felfelé sétáló Brady seriffet Billy, a Kölyök és társai lelőtték.

Ezután már letartóztatási parancs szólt a seriff emberei és a Rendcsinálók ellen is, az indulatok tüze pedig egyre magasabbra csapott.

Júliusban a kormányzó által kinevezett új seriff körbevette a Rendcsinálókat Lincoln városában, és rájuk gyújtotta az épületet.

Többeket lelőttek, ahogy a tűzből menekültek, de Billy, bár egy tanú beszámolója szerint „röpködtek körülötte a golyók”, ahogy kitört az égő épületből, sikeresen megszökött.

Néhány hónap alatt az önbíráskodás tizenkilenc ember életét követelte. A kormányzat mosta kezeit, és októberben amnesztiát hirdetett, de ez sem volt elég ahhoz, hogy békét hozzon Lincoln megyébe.

Az amnesztia kihirdetése után a New York Times jelentette, hogy az erőszak „egy maréknyi nyughatatlan, kódorgó törvénytelen miatt” folytatódik Lincolnban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Vadnyugati boltosok háborújának indult Billy, a Kölyök végzetes bosszúhadjárata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra