Múlt-kor.hu

Utcát neveznek el a NASA elfeledett „emberi számítógépeiről”

Utcát neveznek el a NASA elfeledett „emberi számítógépeiről”

2019. június 14. 19:17 MTI

Utcát neveztek el az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) afroamerikai női matematikusainak tiszteletére az űrkutatási hivatal washingtoni központja mellett - írta a BBC hírportálja.

A hatvanas években, az űrkutatás hajnalán három afroamerikai tudós, Katherine Johnson, Dorothy Vaughan és Mary Jackson fontos szerepet játszott az amerikai űrutazás előkészítésében. Harcaikról és sikereikről azonban keveset lehetett tudni egy évtizeddel ezelőttig.

2017-ben Oscar-díjra jelölték A számolás joga (Hidden Figures) című amerikai filmet, amely Margot Lee Shetterly azonos című regénye alapján készült és a három tudósnak állít emléket. A NASA az 1940-es években kezdett felvenni diplomás afroamerikai nőket, hogy „emberi számítógépként” alkalmazza őket. A szervezetben mind származásuk, mind nemük miatt diszkriminációt szenvedtek el.

Az utcanévadás egyike azoknak az eseményeknek, amelyekkel az 1969. július 20-i első Holdra szállás ötvenedik évfordulóját ünneplik. A NASA korábban bejelentette, hogy 2024-ben újra embereket küld a Holdra, köztük lesz az első nő is, aki az égitestre lép. Az űrbe utazó több mint ötszáz embernek eddig kevesebb mint 11 százaléka volt nő az űrkutatási hivatal szerint.

Utcát neveznek el a NASA elfeledett „emberi számítógépeiről”

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra