Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újraválasztásában is segítették Theodore Rooseveltet a Teddy-mackók

2021. február 15. 10:15 Múlt-kor

A fűzfához kötözött állat olyan szánalmas látványt nyújtott, hogy Theodore Roosevelt képtelen volt meghúzni a ravaszt. Az amerikai elnök szívét elöntötte a szánalom, a kialakult helyzetet pedig rendkívül sportszerűtlennek találta. Miután felmérte, hogy nem segíthet a megsebzett medvén, megkérte segédjét, hogy kíméletesen segítse át az állatot a másvilágra. A fekete medve kálvária ezzel véget ért, a „teddy bearé”, azaz a plüssmackóé, viszont csak ekkor kezdődött el.

<

Az amerikai elnökről, Theodore Rooseveltről köztudott volt, hogy nagy természetbarát és egyben szenvedélyes vadász is. Andrew H. Logino, Mississipi állam kormányzója is tudta ezt, és 1902 novemberében vadászatra hívta az elnököt.

A vadászat során azonban egy rendkívül kellemetlen dolog történt: a Mississippi állam vadonjaiban cserkésző vadászok közül csak Rooseveltnek nem sikerült puskavégre kapnia egyetlen állatot sem. A szervezők a fejükhöz kaptak és eget-földet megmozgattak, hogy az elnököt egy trófeához juttassák.

Végül egy fekete medvét sikerült kézre keríteniük, és az állatot egy fához kötözték, hogy Roosevelt könnyen elejthesse. Az elnöknek viszont megesett a szíve a medvén és nem lőtte le a macit. Emberséges viselkedésének híre hamar szárnyra kelt, bejárta a sajtót és megérintette az embereket.

Alig három hónappal az ominózus eset után, 1903. február 15-én, a New York-i Morris Michtom két plüss játékmackót helyezett el brooklyni édességboltja kirakatában. A játékmackó-készítés ötletét egy, Clifford Berryman által rajzolt, a Washington Postban megjelent humoros karikatúra ihlette, amelyen az együttérző Roosevelt és egy láncra vert maci volt látható.

Michtom, aki feleségével egyetemben plüss játékállatok készítésével egészítette ki jövedelmét, megérezte a medvékben rejlő üzleti lehetőséget, de nem siette el a dolgokat. Mielőtt felesége segítségével legyártotta volna az első macipárost, magától Roosevelt elnöktől kért engedélyt, hogy termékeit „Teddy mackónak” azaz „Teddy Bear-nek” nevezhesse el.

Az elnök igent mondott, a plüss állatcsodák pedig gyorsan meghódították az emberek szívét: az USA-ban és Nyugat-Európában valóságos játékmackó őrület söpört végig. A kereslet olyan nagy volt a plüssmackókra, hogy pár évvel az első darabok bemutatása után, 1907-ben, Morris és Rose Michtom „Ideal Novelty and Toy Company” néven már játékgyárat alapíthatott.

Még maga Theodore Roosevelt is profitált a játékmackókból. Újraválasztási kampányában ugyanis az elnök, valamiféle hetedik érzéktől vezérelve, egy játékmackót használt kabalafigurának. Ez végül pazar lépésnek bizonyult, mert Rooseveltet a kampány végén másodszorra is elnökké választották.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újraválasztásában is segítették Theodore Rooseveltet a Teddy-mackók

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra