Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Újra meg újra véres háborúkban csaptak össze a Szent Városért vetélkedő hatalmak

Újra meg újra véres háborúkban csaptak össze a Szent Városért vetélkedő hatalmak

2023. augusztus 23. 09:05 Csernus Szilveszter

Jeruzsálem, három vallás szent városa rögös történelme során hét alkalommal cserélt keresztény, illetve iszlám gazdát az 1947–1948-as rendezésig. A legtartósabbnak ezen hódítások közül az 1244-es bizonyult, ugyanis ezt követően több mint hat évszázadon át az iszlám félhold uralma alatt élte mindennapjait a város. Az 1244-es ostromnál, bár a keresztes védők seregének jó részét muszlim katonák alkották, a hódítók mégsem bántak kesztyűs kézzel a gyaur lakosokkal és a szent helyekkel: mindössze néhány száz keresztény menekült élte csak túl a mészárlást.

<

Jeruzsálem ismét keresztes kézen

Amikor Szaladin szultánnak (1174–1193) sikerült egyesítenie Szíriát és Egyiptomot az Ajjúbida Szultanátus égisze alatt, a törékeny keresztes államok helyzete kilátástalannak tűnt. A Jeruzsálem 1187-es eleste után életre hívott III. keresztes hadjárat ahhoz elég volt, hogy megállítsa Szaladint, de a Szent Várost nem tudták felmenteni.

A keresztesek legnagyobb szerencséjére a Szaladin halálát követő időszakban az utódok addig marakodtak, amíg felbomlasztották Egyiptom és Szíria egységét, így a frank (ez volt a különböző nemzetiségű keresztesek gyűjtőneve akkoriban) királyságok fellélegezhettek.

Ugyanakkor a Szentföld fölszabadításának eszméje is hanyatlóban volt, beköszöntött az ún. „célt tévesztett” keresztes hadjáratok kora: ilyen volt a gyermekek hadjárata, illetve a Konstantinápolyt célzó IV. hadjárat, ami kifejezetten rossz hatással volt a Szentföld ügyére, hiszen nemcsak Európából, de még Palesztinából is az új Latin Császárság felé vették útjukat a szerencsét próbálók.

A Magyar Királyság részvételével zajló, a történettudomány által V. sorszámot kapó keresztes hadjárat sem ért el átütő eredményt, de jó jelnek mutatkozott, hogy már 1215-ben, német királlyá koronázásakor keresztes esküt tett a dél-itáliai és szicíliai Normann Királyság ura, II. Frigyes (1215–1250, 1220–1250: császár). A híres keresztes császár, Barbarossa Frigyes hasonló nevű unokája még öt alkalommal ismételte meg fogadalmát és tűzte ki a szentföldi hadjáratát, mielőtt megindult a siker reményével kecsegtető útjára.

II. Frigyest végül a sok halasztás (és nem mellesleg a Pápai Állammal való geopolitikai ellentéte) miatt a szentatya két alkalommal is kiközösítette (másodszor épp azért, mert az exkommunikáció ellenére indult a Szentföldre), végül ügyes diplomataként szerződéssel szerezte vissza negyvenkét év után, 1229-ben Jeruzsálemet a keresztények számára Szaladin unokaöccsétől, Al-Kamil egyiptomi szultántól.

A kiközösített német-római császár sikeréhez hozzájárult az is, hogy az iszlám hatalmi egység Szaladin halála után a térségben felbomlott. Maga Al-Kamil is azzal magyarázta alattvalóinak Jeruzsálem feladását, hogy mindössze az Iszmail damaszkuszi szultántól (Szaladin másik unokaöccsétől) frissen elfoglalt palesztinai területeit bocsájtotta alkura, az erődítményeitől megfosztott Szent Város pedig egyébként sem képvisel katonai-stratégiai jelentőséget.

A még mindig kiközösítés alatt álló Frigyes – aki saját kezűleg Jeruzsálem királyává is koronázta magát – végül kénytelen volt alig tíz hónapos tartózkodás után hátrahagyni a Szentföldet, mivel dél-itáliai királyságát éppen Róma által rászabadított zsoldosok támadták. Ekkor is megmutatkozott tehát a keresztes hadjáratok legnagyobb gyengesége: ha a nagy európai hatalmak egymással voltak elfoglalva, azaz nem tudták otthoni konfliktusaikat félretenni, a Jeruzsálemi Királyság elveszítette fő támaszát, a nyugati segítséget és az utánpótlást.

Az Egyiptommal kötött, tíz évre szóló béke lejártakor a harcok ismét kiújultak. A keresztes államok bár még ügyesen használták ki a kairói és a damaszkuszi szultán ellentétét, de Jeruzsálem egy rövid esztendőre ismét muszlim kézre került. Csak Navarrai Theobalt és Richárd cornwalli gróf (az angol király öccse) hadjáratainak sikerült újra – immár utoljára – visszaszerezniük a Jeruzsálem feletti uralmat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra meg újra véres háborúkban csaptak össze a Szent Városért vetélkedő hatalmak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra