Múlt-kor.hu

Újonnan előkerült antik graffiti írhatja át a pompeji katasztrófa történetét

2018. október 17. 10:00 MTI

A pompeji V. körzet felásása nagy erőkkel folyik, és a feltárás már rövid idő alatt számos szenzációs leletet eredményezett. Egy frissen felfedezett falfirkából arra következtetnek olasz kutatók, hogy az eddig feltételezettnél két hónappal később - nem augusztusban, hanem októberben - történhetett az a vulkánkitörés, amely 79-ben elpusztította és maga alá temette a virágzó ókori itáliai várost, Pompejit.

A romváros feltárás alatt álló részében, az úgynevezett V. régióban találtak egy szénfeliratot, amelynek keltezése "a november előtti 16. nap", a jelenlegi naptár szerint október 17. A Vezúv kitörésekor a felirat egyhetes lehetett, amiből arra lehet következtetni, hogy Pompeji pusztulásának dátuma az eddig hitt augusztus 24. helyett valójában október 24. - közölte Massimo Osanna, a pompeji régészeti park igazgatója.

A feliratot egy olyan lakóház falán találták, amelyet éppen felújítottak közvetlenül a katasztrófa előtt, a szöveget egy építőmunkás vihette fel egy széndarabbal. Bár a falfirka nem tartalmaz évszámot, a régészek szerint a sérülékeny és múlékony felirat nem maradhatott fenn sokáig, csak úgy, hogy közvetlenül a vulkánkitörés előtt keletkezett, ezért „lehetséges, sőt valószínű”, hogy Pompeji pusztulásának dátuma 79. október 24.

Ifjabb Plinius római író egy levele alapján a történettudomány eddig 79. augusztus 24-ikét tartotta számon Pompeji pusztulásának napjaként. A dátumot illetően eddig is léteztek kételyek, például azért, mert a vulkáni hamu alatt gránátalmát és más, ősszel érő bogyósgyümölcsöket találtak, továbbá fűtési célú parázstartót, ami arra utalt, hogy ősszel történhetett a vulkánkatasztrófa. A legújabb lelet megerősíti, sőt pontos dátumhoz köthetővé teszi ezt a feltevést.

Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter "rendkívüli felfedezésnek" nevezte a felirat megtalálását, hozzátéve, hogy „a mai napon talán átírjuk a történelemkönyveket”. Plinius eredeti levele nem maradt fenn, az többszöri átmásolásból ismert, és a miniszter szerint lehetséges, hogy valamelyik iratmásoló elvétette a hónapot.

A pompeji V. körzet felásása nagy erőkkel folyik, és a feltárás már rövid idő alatt számos szenzációs leletet eredményezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újonnan előkerült antik graffiti írhatja át a pompeji katasztrófa történetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra