Múlt-kor.hu

Újkőkori fazekaskemencékre bukkantak Kínában

Újkőkori fazekaskemencékre bukkantak Kínában

2020. május 25. 12:51 MTI

„Egy Lingpaóban folytatott ásatáson, a Csenjan régészeti helyszín romjainál 31 fazekaskemencét tártak fel az archeológusok. Az edényégető kemencék közül a legfejlettebb egy függőleges kamrájú volt, az alján 11 kerek égővel” – számolt be róla Vej Hszingtao, a tartomány kulturális relikviákkal és régészeti emlékekkel foglalkozó intézetének elnökhelyettese.

Hozzátette: a kemence az egyik legjobb állapotban fennmaradt darab a neolitikus Jangsao-kultúrából. A Jangsao-kultúra mintegy 5000-7000 évvel ezelőtt virágzott a Sárga-folyó középső és alsó szakaszán. A korszakból fennmaradt régészeti emlékek között számos színes, festett agyagedény található.

Vej rámutatott, hogy a korai Jangsao-kultúra égetőkemencéi vízszintes kamrájúak, kisebbek és egyszerűbb szerkezetűek voltak.

A függőleges kamrájú kemencék nemcsak hatékonyabbak voltak, de jobb minőségű, szilárdabb agyagedények is készültek bennük.

„A tűzrács vagy polc beépítése, amely alatt a tűz égett, lehetővé tette a kerámia magasabb hőmérsékleten történő kiégetését, ami szintén javította az edény minőségét” – tette hozzá.

A tűzrács alkalmazása a négyezer évvel ezelőtti Longsan kultúrában már jellemző volt, de a Jangsao-kultúra idején még nagyon ritka.

Az ásatások 2019-ben kezdődtek egy közelben tervezett új vasútvonal miatt. Az előkerült agyagedények többsége vörös színű volt, de kisebb számban előfordult közöttük barna és szürke is.

Az edényeket dekoratív csíkokkal díszítették. Az ásatáson több mint 4600 négyzetméternyi területet tártak fel eddig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újkőkori fazekaskemencékre bukkantak Kínában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra