Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

2019. augusztus 21. 16:51

A Szépművészeti Múzeum főigazgatói álláshelyére kiírt pályázat eredményes lezárultát követően Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere újabb öt évre, 2024. november 30-áig, Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum jelenlegi főigazgatóját bízta meg az intézmény vezetésével. Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, ezen időszakban az intézmény a leglátogatottabb magyar múzeummá vált.

<

Baán László vezetése alatt számos, nemzetközileg is rangos nagykiállításnak adott otthont a Szépművészeti Múzeum. Ezek közül is kiemelkednek a Van Gogh Budapesten, a Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a Turner és Itália, a Botticellitől Tizianóig, a Cézanne és a múlt, az Egon Schiele és kora, a Caravaggiótól Canalettóig, a Toulouse-Lautrec világa, a Rembrandt és az arany évszázad festészete s legutóbb A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című kiállítások, amelyeket összesen több mint másfél millió látogató tekintett meg.

A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d’Orsay-ban, a milánói Palazzo Reále-ban vagy a madridi Thyssen-Bornemissza Múzeumban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

2012-ben a Szépművészeti Múzeum újraegyesült az abból 1957-ben leválasztott Magyar Nemzeti Galériával: ezt követően megújult a Galéria állandó kiállítási egységeinek szinte teljes köre és jelentősen megnövekedett a múzeum látogatószáma is, köszönhetően az olyan nagysikerű magyar és nemzetközi témájú kiállításoknak, mint a Derkovits, az El Kazovszkij, a Bálint Endre, az Ország Lili és a Korniss Péter életmű kiállítások, a Sors és jelkép. Erdélyi magyar képzőművészet 1920-1990 valamint a Picasso, a Modigliani, a Chagall, a Frida Kahlo, a Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című tárlatok.

Tavaly ősszel befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb, több mint három évig tartó rekonstrukciója: az azóta eltelt időszakban már több százezren csodálták meg a múzeum megújított tereit, köztük a több mint hetven évig a közönség elől elzárt, s most eredeti szépségében helyreállított Román Csarnokot.

A rekonstrukcióval párhuzamosan felépült az európai rangú múzeumszakmai háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amely a jövő év elejétől otthont ad a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként működő Közép-európai Művészettörténeti Központnak (KEMKI) is.

Az elmúlt időszakban több rendkívüli értékű műtárggyal is gazdagodott a múzeum gyűjteménye, ezek közül is kiemelkedik Van Dyck: Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, valamint Renoir: Fekvő női akt című festménye.

Az újraegyesített Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria kiállítási terveiben az elkövetkező években is nagy érdeklődésre számot tartó tárlatok szerepelnek: egy egyiptomi fáraósír feltárását bemutató kiállítástól El Grecón, az angol preraffaelitákon és Matisse-on át Gulácsyig.

2023-ra pedig a Liget Budapest projekt keretében elkészül az Új Nemzeti Galéria világszínvonalú épülete, amely a legkorszerűbb bemutatási körülményeket fogja biztosítani az újraegyesített intézmény 19-20. századi és kortárs, magyar és nemzetközi anyagának. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra