Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban

2022. november 28. 13:49 MTI

Ismét több olyan múmiát találtak régészek Egyiptomban, amelyeknek nyelvformájú arany amulett volt a szájában – közölte az egyiptomi turisztikai és műemlékvédelmi minisztérium.

<

Ozirisszal beszélhettek

A múmiákat a Nílus deltájában, Minúfijja tartományban találták meg egy ókori templom területén folytatott ásatás során.

A közlemény szerint a sírok különböző történelmi korszakokhoz köthetők, ideértve az ókori Egyiptom fennállásának későkorát, illetve a görög-római időszakot.

A múmiák rossz állapotban maradtak fenn, ami arra utalhat, hogy a sírokban fosztogatók jártak.

Arany lemezekbe burkolt csontvázakat, emberi alakú, fából készült szarkofágokat, agyagedényeket és a mumifikálási folyamathoz használt egyéb eszközöket is találtak a kutatók.

Bahá an-Nagar régészeti szakértő szerint „a nyelvek azért készültek aranyból, hogy a halott beszélni tudjon a túlvilágon”.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az ókori egyiptomi uralkodóknál azért használtak aranyat halotti maszkjaikhoz, valamint láb- és kézujjaik, illetve a nyelvük pótlására, mert a színpompás fém örökre megmarad.

Legutóbb tavaly februárban találtak nyelvformájú arany amulettet két egyiptomi múmia szájában az alexandriai Tapozirisz-templomban egy ásatáson.

A mítosz szerint a halottak szájába helyezett „arany nyelv” lehetővé tette számukra, hogy a túlvilágon Ozirisszel, a halottak istenével beszélhessenek – közölte akkor az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb arany nyelvű múmiákra bukkantak Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra