Múlt-kor.hu

Újabb amerikai tengerészgyalogost azonosítottak tévesen a híres Ivo Dzsima-i fotón

Újabb amerikai tengerészgyalogost azonosítottak tévesen a híres Ivo Dzsima-i fotón

2019. október 21. 15:44 MTI

A második világháborús Ivo Dzsima-i győzelemről készült híres fotó újabb szereplőjéről derült ki, hogy tévesen azonosították - ismerte el az amerikai tengerészgyalogság.

A Joe Rosenthal híres fotóján hat amerikai tengerészgyalogos az amerikai zászlót tartja magasba, hogy a Szuribacsi-hegy csúcsán kitűzze. Az egyik katona valódi személyazonosságát tavaly állapította meg három történész.

Kutatásukból kiderül, hogy míg korábban a tengerészgyalogságnál úgy gondolták, Rene Gagnon őrvezető van a képen, valójában Harold Keller tizedes szerepel rajta.

A történészek több tucatnyi privát fotóval támasztották alá állításukat. A kérdés tisztázásába az amerikai szövetségi nyomozóirodát (FBI) is belevonták. A kutatás során előkerült bizonyítékok alapján végül a tengerészgyalogság is elismerte, hogy Keller van a képen.

Rosenthal, az AP fotóriportere a fotók elkészítésekor nem jegyezte fel a zászlót tartók nevét. A katonákat csak később, a Roosevelt-kormány kérésére azonosították.

Az Ivo Dzsima-i Szuribacsi-hegynél 1945 februárjában és márciusában lezajlott csata végén készült fotón, amelyen a hat katona kitűzi az amerikai zászlót, korábban szintén tévesen azonosították John Bradley hadiorvosként az egyik katonát, aki valójában Harold Shultz őrvezető volt. Ezt a hibát 2016-ban javították.

„Tekintet nélkül arra, hogy ki szerepelt a fotón, a haditengerészet minden katonája, aki ott volt Ivo Dzsimánál, vagy a tengerről és a levegőből támogatta a szigeten folyó csatát, mindig hadseregünk dicső történelmének részese volt és lesz” - hangsúlyozta a közlemény.

A Tokiótól 1200 kilométerre délre fekvő kis Ivo Dzsima-szigetnek stratégiai jelentősége volt, az amerikai hadsereg légi támaszpontot akart létrehozni rajta a Japán elleni invázióhoz. 1945. február 19-én 30 ezer amerikai tengerészgyalogos szállt partra a sziget délkeleti partján. A harcok öt héten át folytak, végül a 21 ezer fős japán helyőrség teljesen felmorzsolódott. A sziget meghódításában 6800 amerikai tengerészgyalogos vesztette életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb amerikai tengerészgyalogost azonosítottak tévesen a híres Ivo Dzsima-i fotón

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. különszám: Egészségünk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra