Múlt-kor.hu

Új-Mexikóban talált lábnyomok írhatják át az amerikai kontinens benépesítésének történetét

Új-Mexikóban talált lábnyomok írhatják át az amerikai kontinens benépesítésének történetét

2021. szeptember 27. 11:39 MTI

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban, a 21-23 ezer éves ősi maradványokat a White Sands Nemzeti Parkban tárták fel.

A Science tudományos lapban közölt tanulmány szerint a nemzeti park talajának rétegeibe ágyazva bukkantak a nyomokra az Egyesült Államok Földtani Intézetének (U.S. Geological Survey) tudósai.

A nyomokban rejlő magok korát elemezve jutottak a szakértők a tucatnyi emberi nyom kormeghatározására, amelyekről megállapították, hogy többnyire gyerekektől és tinédzserektől származnak.

Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy az ember legkorábban 11-13 ezer éve jelent meg az amerikai kontinensen, ugyanis ebből a korból, az úgynevezett Clovis-kultúrából származó kődárdákat találtak Észak-Amerikában.

Egészen mostanáig az ő népüket tartották az első amerikai őslakosoknak.

Meggyőző bizonyítékok

„A bizonyítékok nagyon meggyőzőek és igazán izgalmasak” – mondta Tom Higham, a Bécsi Természettudományi Egyetem régésze, a rádiókarbonos adatmeghatározással foglalkozó szakértője.

A vizsgálatot a White Sands Nemzeti Park, az amerikai nemzeti parkokat felügyelő hatóság, az Egyesült Államok Földtani Intézete, a Bournemouth Egyetem, az Arizonai Egyetem és a Cornell Egyetem szakértői végezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új-Mexikóban talált lábnyomok írhatják át az amerikai kontinens benépesítésének történetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra