Múlt-kor.hu

Új helyére költözött Kheopsz fáraó 4600 éves, 20 tonnás hajója

2021. augusztus 10. 11:19 MTI

Új helyére, az épülő Egyiptomi Nagymúzeumba költöztették a hétvégén Kheopsz fáraó napbárkáját, az Egyiptomban valaha talált legrégibb és legnagyobb, fából készült hajót.

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és 20 tonnás napbárkát nagy gondossággal, 48 óra alatt szállították el egy hatalmas fémketrecben, külön e célra importált távirányítású speciális járművel régi helyéről, a Gízai-fennsíkon külön neki emelt múzeumból.

Az idegenforgalmi és a régészeti múzeum közleménye szerint az átszállítása célja az volt, hogy megvédjék és a jövő nemzedékek számára is megőrizzék az emberiség történetének legnagyobb és legrégibb műtárgyát.

A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható.

A nem sokkal odébb 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumot, amelynek egyik ékessége lesz a hajó, várhatóan még az idén átadják.

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz a IV. dinasztia második uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert.

A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új helyére költözött Kheopsz fáraó 4600 éves, 20 tonnás hajója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra