Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Új hasonmás kiadásban jelenik meg az első magyar földön nyomtatott könyv

Új hasonmás kiadásban jelenik meg az első magyar földön nyomtatott könyv

2023. május 27. 09:50 Múlt-kor

550 éve pünkösd vigíliáján, 1473. június 5-én fejezte be Hess András Budán az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika (Chronica Hungarorum) nyomtatását. Az évfordulóra Országos Széchényi Könyvtár új kiadásban jelenteti meg a krónikát.

<

Magyarországon nagyon hamar, alig két évtizeddel Gutenberg első kiadványának megjelenése után létrejött a nyomdászat, Hess András munkája pedig egyedülálló az európai tipográfia történetében.

A Budai krónika több történeti mű összeolvasztása révén jött létre. Első része egy 14. századi kompozíció, amely a magyarok történetét a honfoglalástól 1334-ig tárgyalja. A második szövegegység Károly Róbert uralkodásának végét, az 1335 és 1342 közötti korszak eseményeit tartalmazza.

A harmadik rész Nagy Lajos király történetét taglalja, míg a negyedik egység, az 1382 és 1468 közötti időszakot, illetve a Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatos eseményeket ismerteti.

Nem ismerünk több példát arra, hogy egy nemzet első nyomtatványában a saját történelmét örökíti meg. Másutt többnyire a Bibliát, vagy latin nyelvtant, kalendáriumot, illetve ehhez hasonló praktikus kiadványt nyomtattak ki elsőként.

A Krónika feltételezhetően 200-250 eredeti példányából mindössze tíz maradt fenn, amelyeket Szentpétervártól Princetonig a világ híres könyvtáraiban őriznek. A magyar nemzeti könyvtár példánya teljes, erről készült két hasonmás kiadás 1900-ban és 1973-ban is.

Az évfordulóra a könyvtár újra megjelenteti a művet, Schöck Gyula jeles magyar könyvművész gondozásában. Az első egység maga a fakszimile, a második egységben lesz olvasható a latin szöveg, a magyar revideált fordítás, egy átfogó tanulmány a Budai Krónika történetéről és egy részletes angol nyelvű ismertető.

A két kötethez csatlakozik egy hangoskönyv, amelynek segítségével meghallgatható a Budai Krónika magyarul Szabó Sipos Barnabás színművész tolmácsolásában.

Végezetül a Tokaj-Hegyalja borvidék erre az alkalomra készített különleges nedűje egészíti ki az új kiadást, amelynek címkéjén feltűnik majd a nevezetes zárórész latinul: „befejeztetett Budán az Úrnak MCCCCLXXIII évében pünkösd vigíliáján, Hess András által”.

Így válik egésszé a bor- és a könyvkultúra, az íz, az illat és a hang, a szellemi és a lelki táplálék egy különleges reprezentatív ajándék formájában. Az unikum bibliofil kiadás – több egyetemmel (Szeged, Sárospatak) való együttműködéssel – egyes elemeit díszes védőtok őrzi majd a fizikai sérülésektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új hasonmás kiadásban jelenik meg az első magyar földön nyomtatott könyv

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra