Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Túlélhették az 1962-es szökést az Alcatraz foglyai

2014. december 17. 13:02

A veszélyes áramlatokkal tarkított San Francisco-öböl közepén álló Alcatraz minden idők egyik legbiztonságosabb börtönének számított, 29 éves fennállása alatt az FBI szerint senki sem tudott élve megszökni a büntetés-végrehajtási intézetből. 1962-ben azonban három vakmerő fogolynak sikerült átmásznia a kerítésen, s egy esőkabátokból eszkábált tutajon vízre szálltak. Senki nem látta őket többé. A hivatalos magyarázat szerint szinte bizonyos, hogy vízbe fulladtak, azonban egy, a San Francisco-öböl árapály jelenségeit vizsgáló új tanulmány szerint egy kis szerencsével sikeres lehetett a szökés.

<

Örvények és cápák

Holland szakértők a San Francisco-öböl erős árapály rendszereit tanulmányozták, s olyan lehetséges útvonalakat kerestek, amelyeken a hatvanas évek leghíresebb és legvakmerőbb foglyai sikeresen megléphettek az Alcatraz szigetbörtönéből. Úgy vélik, az áramlások miatt nyugati irányba sodródó foglyok egy, a Golden Gate híd közelében lévő sziklás öbölben találhattak menedékre, ami megmenthette őket attól, hogy a nyílt tengerre sodródjanak.

Az 1934 és 1963 között működő, az Egyesült Államok legbiztonságosabbnak tartott szövetségi fogvatartó intézete a 20. század leghírhedtebb bűnözőit "látta vendégül": többek között itt raboskodott Al Capone, Mickey Cohen, valamint Whitey Bulger is. Az Alcatraz egyik legnagyobb előnye, hogy az erős áramlatokkal és cápákkal teli San Francisco-öböl közepén lévő sziklás szigeten áll, ahonnan a legenda szerint lehetetlen volt megszökni.

Az Alcatraz fennállása idején összesen 36-an tették próbára a „szökésbiztos” szigetet. Közülük 23-at elfogtak, hatot lelőttek, ketten pedig megfulladtak. A fennmaradó öt elítélt eltűnt, valószínűleg a jeges, örvénylő és a cápáktól hemzsegő tengerbe fulladhattak. Az FBI állítása szerint köztük volt az a három elítélt is, akik 1962. június 11-ének éjjelén az amerikai történelem egyik legrejtélyesebb szökési kísérlete keretében hagyták el a szigetet.

John Anglin testvérével, Clarence Anglinnal és Frank Morrisszal már több korábbi szökésen voltak túl, amikor az Alcatrazba kerültek, így nem az volt a kérdés, megkíséreljék-e a szökést onnan is, hanem hogy mikor és hogyan. A trükkös triónak végül kihegyezett kanalak segítségével sikerült eljutnia a szellőzőrendszer járatához, az őrök megtévesztésére pedig "babafejeket" helyeztek el az ágyukban; annyira törődtek a részletekkel, hogy a bábuk haját a borbélyüzletből csent valódi hajfürtökből készítették.

A szellőzőn keresztül az épület tetejére jutottak ki, ahonnan a pékség kéménye segítségével lejutottak a földre, sikeresen kikerülték az éjjeli őrjáratokat (amelyekbe a legtöbb szabadulni kívánó rab belefutott), majd átmásztak a kerítésen. A sziget északkeleti pontján eresztették vízre mintegy félszáz esőkabátból eszkábált, egy pumpává átalakított hangszer segítségével felfújt tutajukat, amellyel örökre eltűntek. Vagy megmenekültek, s talán még ma is álnéven élnek valahol, vagy belefulladtak a tengerbe, esetleg cápaeledel lett belőlük. Habár az FBI szerint szinte biztos, hogy nem az első verzió zajlott le, a nyomozóiroda mindig is elismerte, hogy a bűnözők terve és szökési kísérlete zseniális volt.

A három szökevény 1962-ben, illetve a feltételezett kinézetük néhány évtizeddel később

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túlélhették az 1962-es szökést az Alcatraz foglyai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra