Múlt-kor.hu

Túl hatékony volt, végül felmentették a szolgálat alól a szesztilalom legrettegettebb ügynökét

Túl hatékony volt, végül felmentették a szolgálat alól a szesztilalom legrettegettebb ügynökét

2020. november 26. 08:32 Kanyó Ferenc

A messziről jött ember

Izzy Einstein vagy eredeti nevén Isidor Einstein Zassowban, Ausztria-Magyarországon látta meg a napvilágot. 1901-ben még fiatalemberként döntött úgy, hogy kivándorol az Egyesült Államokba. Dolgozott postai hivatalnokként, de bolti eladóként is. Sem a háttere, sem pedig a képzettsége nem tette volna lehetővé, hogy rendfenntartói munkában vegyen részt, ám Izzy Einsteinnek volt egy nagyon komoly előnye: számtalan nyelven beszélt.

Az anyanyelve a jiddis volt, emellett tudott angolul, németül, magyarul, lengyelül és egy kicsit oroszul is. Az új törvény miatt az emberhiányban szenvedő hatóságok örömmel fogadtak a soraikba olyasvalakit, aki számos bevándorlóval szót értett.

Einstein külsőleg sem tűnt annak a figurának, aki hatékonyan léphetett fel a szesztilalom megszegőivel szemben. A rendelkezés bevezetésekor már 40 éves múlt. Fegyvert sem igen viselt, mégis csaknem ötezer embert sikerült letartóztatnia, s az elítélési rátája 95%-os volt. Működése eredményeképpen több mint ötmillió gallon italt foglaltak le, ami akkori értéken közel 15 millió dollárt jelentett.

A lenyűgöző statisztika mögött persze nem annyira szokatlan, ám általa életvitelszerűen alkalmazott módszer állt: Izzy Einstein ugyanis álruhában dolgozott. Egy távoli unokatestvére – aki komikusként kereste a kenyerét – adta az ötletet számára, így alkoholt szimatoló ügynökként ő sem ment a szomszédba, ha valaki másnak a személyét kellett magára öltenie.

Emellett maga mellé vette Moe W. Smitht, aki állandó partnerévé vált a felderítései során. Moe is volt korábban már minden: biztosítási ügynökként, bokszolóként, de egy éjszakai klub menedzsereként is kipróbálta magát, végül ügynöknek állt. Külseje nem sokban különbözött Einsteinétől, ő is kövérkés és veszélytelen alaknak látszott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túl hatékony volt, végül felmentették a szolgálat alól a szesztilalom legrettegettebb ügynökét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra