Múlt-kor.hu

Tragédiák sorába torkollott az oroszlánokat házi kedvencként tartó szovjet család története

Tragédiák sorába torkollott az oroszlánokat házi kedvencként tartó szovjet család története

2021. április 7. 18:39 Múlt-kor

Egy új, vadabb „király”

Lev és Nyina a szinte feldolgozhatatlan gyász közepette érezték: semmilyen állat nem léphet King helyébe. Amikor hazatértek bakui otthonukba, Csap izgatottan várta Kinget, aki azonban nem jött: a kutya sokáig az oroszlán holmijai közt feküdt nyüszítve, majd néhány napon belül elpusztult – az állatorvos szerint szívinfarktusban.

A gyermekekre is rendkívül traumatikus hatással volt King elvesztése: gyakran ébredtek fel éjszaka, a szeretett oroszlán után kiabálva. A szülőkben tudatosult, hogy valamit tenniük kell gyermekeik érdekében. Bár Nyina továbbra is ellenezte, hogy egy újabb oroszlánt fogadjanak a családba, Lev hajthatatlan volt.

Az eddigre már a Szovjetunió korabeli hírességeinek körében mozgó család számára sok segítség akadt: olyan jelentős művészek, mint a már említett író Jurij Jakovlev, a világhírű bábművész Szergej Obrazcov, a zenész Vlagyimir Viszockij, illetve az orosz származású francia színésznő Marina Vlady is részt vett a pénzgyűjtésben, amely azért indult, hogy Berberovék új oroszlánhoz jussanak.

A nagy országos keresés végül eredményes lett: a kazanyi állatkertben találtak megfelelő jelöltet. Az új kölyköt egy hónapos moszkvai karantént követően adták át Berberovéknak, akik a II. King nevet adták neki – bár rögtön tudták, hogy egészen másfajta állattal van dolguk.

„A második King egyáltalán nem olyan volt, mint az első kedvencünk. Őt a haláltól mentettük meg, és meghálálta nekünk tisztelettel és jó magaviselettel, ugyanazzal, amit tőlünk is elvárt” – mondta el később Nyina Berberova. Egy biztos: az új oroszlán a kisfiút, Romant szerette a legjobban – még azt is megengedte neki, hogy felüljön a hátára. Olyan kedvessé és barátságossá azonban, mint amilyen King volt, soha nem vált.

1975-ben Konsztantyin Bromberg rendező az addigi életükön alapuló filmet forgatott a családdal Van egy oroszlánom címmel, amelyben Jurij Jakovlev forgatókönyvíróként működött közre, a legtöbbet Nyina és a két gyermek szerepeltek benne. Habár II. King is hozzá volt szokva eddigre az emberekhez, valami tapinthatóan más volt a viselkedésében.

A rendező, bármennyire is próbálkozott, nem tudta úgy instruálni II. Kinget, mint elődjét: egy alkalommal bele is harapott Bromberg combjába, nyolc centiméter mély sebet hagyva, egy operatőrsegédnek pedig egy fél ujjába került egy hirtelen mozdulat az állat szája közelében. A filmet végül leforgatták, azonban az események előrevetítették a sötét jövőt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tragédiák sorába torkollott az oroszlánokat házi kedvencként tartó szovjet család története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tél: Mesélő naplók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra