Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tragédiák sora vezetett a Hunyadi-dinasztia bukásához

2020. július 12. 08:32 Pálosfalvi Tamás

A dicstelen vég

Corvin pályafutásának kevésbé köztudott része, hogy már Mátyás életében fölmerült a herceg esetleges boszniai királysága, mégpedig kárpótlásul Habsburg Miksa magyarországi trónutódlásáért.

A terv végül papíron maradt, de jól mutatja, hogy maga Mátyás sem bízott törvénytelen fia trónöröklésében. János hercegi címei közül kettőt, a liptóit és az opavait (Szilézia) még apjától kapta, ezekhez 1490 után rövid ideig járult Szlavónia is.

Corvin élete utolsó éveiben már csak liptói hercegnek címezte magát, ezt örökölte volna minden bizonnyal fia, a Frangepán Beatrixtól született Kristóf is, ő azonban egy évvel apja után, 1505-ben gyermekkorban meghalt, és vele kihalt a Hunyadi ház is.

Mint minden váratlan halál esetén, ekkor is felmerült a mérgezés gyanúja, de ezt sem bizonyítani, sem végérvényesen cáfolni nem lehet. Ami a besztercei grófságot illeti, a címet Mátyás nagybátyjára, Szilágyi Mihályra ruházta, az ő halálával (1461) azonban megszűnt létezni.

Beszélhetünk-e ezek után dinasztiáról a Hunyadiak esetében? Amennyiben a dinasztiát a jelen írás elején jelzett szűkebb értelemben vesszük, természetesen nem. A besztercei grófság volt az egyetlen cím, amelyet legalább a család két egymást követő generációja viselt, de nyilván senkinek nem jutna eszébe „besztercei grófi dinasztiáról” beszélni.

Ha viszont egy tágabb értelemben használjuk a dinasztia szót, olyan személyek összességét értve alatta, akik apáról fiúra döntő befolyást gyakoroltak az ország sorsára, a kifejezés használata mindenképpen indokolt.

Ennél lényegesen történetietlenebb, de mindenkit érdeklő kérdés, vajon alakulhatott volna-e másképp a Hunyadiak és az ország sorsa, ha a család története két sorsdöntő ponton más irányt vesz?

Hogy mi történt volna, ha Hunyadi László túléli V. Lászlót, lehetetlen megmondani. Egyáltalán nem biztos, hogy ő is elfoglalhatta volna Magyarország trónját, de itt már a bizonyíthatatlan hipotézisek birodalmában járunk.

Némileg szilárdabb terepen mozgunk azt feltételezve, hogy amennyiben Mátyásnak és Beatrixnak nem sokkal a házasságkötés után fia születik, és életben is marad, neki lényegesen jobb esélye lett volna apja örökébe lépni, mint Corvin Jánosnak. Nem így történt azonban, s nekünk a tényt kell rögzítenünk, hogy a Hunyadi-házból csak egy király ült Magyarország trónján: I. Mátyás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tragédiák sora vezetett a Hunyadi-dinasztia bukásához

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra