Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

További őslakos kulturális emlékeket semmisíthet meg Ausztráliában a vasércbányászat

2020. június 12. 10:32 MTI

A BHP ausztrál bányavállalat engedélyt kapott rá, hogy megsemmisítse az ausztrál őslakosok mintegy 40 kulturális emlékét az ország nyugati részén - jelentette be a helyi kormány csütörtökön.

Az engedélyt május 29-én adták meg, mindössze három nappal azután, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás megsemmisített egy kulturális helyszínt, amelyet több mint 46 ezer éve az ausztrál őslakosok laktak. A Rio Tinto Nyugat-Ausztrália állam kormányának engedélyével bővített ki egy vasbányát robbantásos módszerrel. A történtek nagy felzúdulást váltottak ki.

Ben Wyatt, Nyugat-Ausztrália őslakos ügyeiért felelős miniszter megerősítette: engedélyezték, hogy a BHP ipari tevékenységet folytasson az őslakosok kulturális örökségéhez tartozó helyszíneken. A vállalat a South Flank-i vasbánya kiterjesztését tervezi.

Ez a bánya a banjima törzs területén található, amelynek képviselői 2015-ben egyezményt kötöttek a térségben folytatandó bányászati tevékenységről pénzügyi kárpótlásért cserébe. A megállapodásban rögzítették 72 fontos kulturális helyszín védelmét.

A banjima törzs egyelőre nem nyújtott be fellebbezést az ügyben. Azonban a helyi törvények és a 2015-ös egyezmény értelmében a hatóságok a törzs tagjainak meghallgatása nélkül dönthetnek az engedély kiadásáról.

Wyatt - aki maga is az őslakosok közé tartozik - elmondta, hogy olyan tervezeten dolgozik, amely az őslakos közösségekkel folytatott közvetlen tárgyalásokra kötelezné a bányavállalatokat hasonló helyzetekben.

A tárcavezető elmondta: kérte a BHP-t, működjön együtt a helyiekkel annak érdekében, hogy megóvjanak egy jelentős kulturális helyszínt.

A Sydney Morning Herald című napilap azt írta, hogy a bányavállalat a terjeszkedés felfüggesztését tervezi a szakvélemény megérkezéséig és az őslakosokkal folytatott konzultáció lezárásáig.

A vasérc Ausztrália egyik fő exportcikke, amelyből tavaly 77 milliárd ausztrál dollár bevétele származott az országnak. Az ásványkincs bányászatának központja a ritkán lakott Pilbara, amelynek jelentős részén őslakosok élnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

További őslakos kulturális emlékeket semmisíthet meg Ausztráliában a vasércbányászat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra