Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Török kori ágyúgolyó lapult egy családi ház udvarában 

2022. november 23. 12:40 MTI

Kőszeg várának 1532-es augusztusi ostromából származó ágyúgolyó került elő egy családi ház kertjében, kertrendezés közben – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede szerdán a Facebook-oldalán.

<

Azt írták: a közel fél évezrede a földben szunnyadó lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő a Bertalan Erzsébet utcában.

Az alakulat tűzszerészei megvizsgálták az ágyúgolyót és megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kilogramm tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

A katonák elszállították a lövedéket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal – tették hozzá.

1532-ben a Bécs ellen vonuló I. Szulejmán oszmán serege 25 napon keresztül ostromolta Kőszeg városát. Az ostrom alatt a helyi polgárok és a törökök elől északra menekülő horvátok fogtak össze, hogy megvédjék a várost. A várvédők kapitánya az ostrom idején Jurisics Miklós volt.

I. Szulejmán az ostrom végeztével egy másik útvonalon tért vissza a Balkánra. A következő évben békekötésre került sor Ausztria és az Oszmán Birodalom között, de a háború Magyarországon még évekig tartott.

Kőszeg ugyanakkor igazolta a végvárak jelentőségét. Mivel nyílt csatában a török hadsereg ekkor eredményesebben harcolt, mint bármelyik európai, de a várfal mögötti védekezéssel le lehetett lassítani a főerők előrenyomulását, vagy meg lehetett állítani azt. Kőszeg előhírnöke volt a jövendő évtizedek hadakozásainak, ami legjobban az 1543-as, majd 1552-es hadjáratokban tűnt ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Török kori ágyúgolyó lapult egy családi ház udvarában 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra