Múlt-kor.hu

Tíz különös maszk a történelemből

Tíz különös maszk a történelemből

2020. április 3. 13:37 Múlt-kor

Védelem, megfélemlítés, büntetés, betegségmegelőzés, utazás és játék – a történelem során számos okból öltöttek maszkot az emberek. Összeállításunkban tíz különös álarcot mutatunk be.

Szamurájmaszk

A japán szamurájok harc közben gyakran viseltek maszkot, az ún. mempót (vagy soment, hanpót, happurit), amelynek arckifejezése általában a viselőjének vonásait tükrözte. A maszknak egyrészt az volt a célja, hogy megvédje az arcot a vágásoktól, másrészt kiegészítse a nehéz sisakot, a kabutót. A legtöbb maszknak volt egy kis nyílása az alján, amely az izzadság elvezetésére szolgált.

Első világháborús tankvezető maszkja

Az első világégés során még nem játszottak meghatározó szerepet a tankok, azonban már akkor fény derült rá, hogy a megfelelően kifejlesztett „tartályok” értékes harci potenciállal rendelkezhetnek. A szerkezeteket arra fejlesztették ki, hogy megvédjék az ellenséges vonalak áttörésének szándékával előrenyomuló katonákat.

A Mark I névre keresztelt tankot 1916. szeptember 16-án, a somme-i csatában vetették be először a harcmezőn, de a britek az egész háború alatt dolgoztak a modell továbbfejlesztésén. A cambrai-i csatára megalkották a 476 Mark IV típusú harckocsit, amelynek segítségével egy meglepetésszerű támadás során több ezer német katonát ejtettek fogságba. A tankokat vezetők egy furcsán kinéző, láncszemekből álló maszkkal védték arcukat a repeszektől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tíz különös maszk a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra