Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Titokzatos Pollock-festmény került elő Bulgáriában, egykor Ceaușescué lehetett

Titokzatos Pollock-festmény került elő Bulgáriában, egykor Ceaușescué lehetett

2023. március 24. 16:09 MTI

Rejtélyes körülmények között bukkantak Bulgáriában egy ismeretlen képre, amelyet Jackson Pollock amerikai absztrakt expresszionista festőnek tulajdonítanak. A képen Lauren Bacall hollywoodi filmcsillagnak, a festő barátjának szóló dedikálás olvasható a színésznő 25. születésnapja (1949. szeptember 16.) alkalmából.

<

A kép hátoldalán Nicolae Ceaușescu egykori román diktátor aláírása látható, amiből arra következtetnek, hogy a kép valaha az ő gyűjteményének a része volt – közölte csütörtökön a bolgár kormány.

A vásznon, amelyet egy szófiai lakásban találtak a múlt hónapban, ott van a festő szignója, de a mű nem szerepel a művészeti katalógusokban.

A képet feltehetően sok éven át Görögországban őrizték, mielőtt titokban Bulgáriába vitték, hogy külföldön eladják. Ivan Demerdzsiev belügyminiszter a bTV televízióban adott interjúban csütörtökön elmondta, hogy a kép „szinte teljes bizonyossággal hiteles”.

Az ügyészség által idézett szakértők szerint a kép „stílusát, technikáját és művészi sajátosságait tekintve megfelel Jackson Pollock életműve 1945 és 1950 közötti szakasza esztétikai sajátosságainak”.

A színkompozíció – egymásba fűződő vörös és fekete vonalak arany háttéren – vegyelemzése hasonlóságot mutat más képekkel – közölte Desziszlava Petrova szófiai ügyészhelyettes, aki azonban óvatosságra intett.

Veszela Radoeva, a szófiai Szépművészeti Nemzeti Galéria munkatársa szerint a korszak festőinek százai, közöttük hamisítók is használták ezt a fajta színfelrakást.

Hozzátette, hogy a szakértőik véleményezték a képet, de nem nyilatkoztak a hitelességét illetően, mert ezt nem tudják megállapítani Bulgáriában, ahol a festő képei nem szerepelnek közgyűjteményekben.

Ha valóban eredeti Pollock-alkotásról van szó, az értéke a 100 millió dollárt (35,45 milliárd forintot) is elérheti.

A képet egy műkincscsempészek elleni nemzetközi rendőrségi akció eredményeként, többek közt a görög rendőrségnek és az Europolnak köszönhetően találták, az ügyben több személyt – köztük bolgár állampolgárokat – letartóztattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titokzatos Pollock-festmény került elő Bulgáriában, egykor Ceaușescué lehetett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra