Múlt-kor.hu

Titkos szerelmektől a lángoló férfiak báljáig – a középkor 10 leghangosabb botránya

Titkos szerelmektől a lángoló férfiak báljáig – a középkor 10 leghangosabb botránya

2020. március 30. 10:11 Múlt-kor

Nőnek öltözött férfi prostituált, pápai lakoma vonagló kurtizánokkal, magát farkasnak képzelő őrült király, egy apáca és egy pap szerelme, a tisztségét eladó Szent Péter-utód, az idős királytól földbirtokokat kihízelgő szerető és a sírjából kiásott pápa különös pere. Íme 10 botrány, amelyekről mindenki beszélt a középkori Európában.

Pápai lakoma kurtizánokkal

A középkor egyik leghírhedtebb pápája, Rodrigo Borgia 1492-ben VI. Sándor néven került a pápai székbe. Pontifikátusát botrányok sora kísérte, amelyekbe gyermekei, Cesare és Lucretia is gyakran belekeveredtek. A kapzsi, nagyravágyó és ravasz egyházfő még a reneszánsz pápák közül is kiemelkedett erkölcstelenségével; az egyik leghíresebb, hozzá kötődő botrány a „gesztenyék lakomája” néven vonult be a történelembe.

Johann Burchard történetíró így foglalta össze: „Cesare Borgia római rezidenciájában egy lakomát rendezett, ahol 50 kurtizán is megjelent. A nők a vacsora után táncolni kezdtek a vendégekkel, először ruháikban, majd teljesen mezítelenül.

Ezt követően az égő gyertyákkal teli tartókat az asztalokról a földre helyezték, gesztenyéket szórtak szét a padlón, majd azokat felvéve az égő gyertyák között vonaglottak négykézláb, még mindig mezítelenül. Mindezt a pápa és gyermekei szeme láttára. A kurtizánokkal a legügyesebb táncot lejtő vendégek számára díjakat, selyemtunikákat, cipőket ítéltek oda.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titkos szerelmektől a lángoló férfiak báljáig – a középkor 10 leghangosabb botránya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra