Múlt-kor.hu

Többször is bebörtönözték, birodalmi átok is sújtotta a vaskezű rablólovagot

Többször is bebörtönözték, birodalmi átok is sújtotta a vaskezű rablólovagot

2018. december 8. 08:33 Múlt-kor

Nyughatatlan családapa

Ekkor – 1530-ban – már 50 éves volt, és két feleségtől összesen tíz gyermek – három lány és hét fiú – édesapja. Habár ez alkalommal valóban sokáig nem emelte vaskezét senkire, 1542-ben csatlakozott V. Károly császár csapataihoz, akik Buda és Pest – végül sikertelen – visszafoglalására indultak. Ezt követően 1544-ben a francia király elleni hadműveletekben vett részt.

Götz von Berlichingen igazán sosem vonult vissza – folytatta időről időre a hadakozást egészen 1562-ben, 82 éves korában bekövetkezett haláláig. Egy dolog biztos: nem volt a kor lovagi eszményének megtestesítője. Zsoldos volt, és sokszor törvényen kívüli, kivételes bátorságához azonban nem férhet kétség. Alakja a halála utáni évszázadokban fokozatosan kikopott az emlékezetből, amíg Goethe 1773-as drámája újra rá nem irányította a figyelmet.

Goethénél szerepel Götz ikonikussá vált mondata is: „Er kann mich im Arsche lecken!” („Kinyalhatja a seggem!”), utalva a császárra, akinek csapatai megadásra szólítják fel Jagsthausennél. Goethe ezt az idézetet Götz saját önéletrajzi művéből, az úgynevezett rossachi kéziratból kölcsönözte. Itt egy teljesen más helyzetben írja azt magáról a lovag, hogy így szólt: „er solte mich hindern lecken”, azaz „kinyalhatja a hátsómat”. A kifejezést azóta „sváb köszönésként” és „Götz-idézetként” is ismeri a köztudat, és ez inspirálta Mozart „Leck mich im Arsch” című darabjának címét is.

Götz von Berlichingen neve, illetve jelképe, a vaskéz Goethe után rendre előkerül kulturális és katonai kontextusokban: Götz Jean-Paul Sartre „Az ördög és a jóisten” című darabjának egyik szereplője, aki kegyetlen hadúrból kíméletes emberré válik. A második világháborúban a Waffen-SS 17. páncélgránátos hadosztálya viselte a nevét, vaskeze pedig a Kriegsmarine két tengeralattjárójára is fel volt festve. Egy szintén a Kriegsmarine által hadrendbe állított fegyveres kereskedőhajót, amelyet Japánba indítottak el, kapitánya eredetileg Michael névre akart keresztelni, ezt azonban nem engedélyezte a haditengerészet vezetése. Amikor a kapitány a Götz von Berlichingen nevet terjesztette fel, elfogadták – holott vélhetően éppen a fent említett leghíresebb mondatára való, üzenetértékű utalás volt. Jagsthausen község címere napjainkban is tartalmazza Götz híres vaskezét.

Többször is bebörtönözték, birodalmi átok is sújtotta a vaskezű rablólovagot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. ősz: Forró magyar őszök

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra