Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Többé nem díszpolgára Berlinnek Paul von Hindenburg

2020. február 28. 12:23 MTI

Paul von Hindenburg vezette a német hadsereget az I. világháborúban és csaknem egy évtizedig volt Németország államfője, ám a náci diktátor, Adolf Hitler felemelkedésében játszott szerepe miatt a berlini városvezetés csütörtökön megfosztotta a néhai politikust díszpolgári címétől.

Hindenburg 1925-ben lett Németország államfője, és egészen haláláig, 1934-ig betöltötte ezt a posztot. 1933-ban azonban államfőként ő nevezte ki Hitlert kancellárrá.

A berlini városvezetés azt is felidézte indoklásában, hogy Hindenburg aláírta a szabadságjogokat korlátozó törvényeket és lehetővé tette, hogy Hitler hatalma megerősödjön.

Hindenburg halálát követően Hitler lett az államfő, és végképp bebetonozta hatalmát a náci diktatúra vezetőjeként. Hitler és Hindenburg egy napon kapták meg a berlini díszpolgári címet 1933-ban.

Hitlert 1948-ban távolították el a város díszpolgárai közül. Hindenburg díszpolgári címének visszavonását a szociáldemokraták, a baloldali párt és a zöldek berlini baloldali koalíciója támogatta.

A jobbközépen álló kereszténydemokraták ellenezték, mondván Hindenburg ugyan ellentmondásos politikus volt, de ez nem ok arra, hogy díszpolgárságát megvonják, ráadásul annak idején másodjára a szociáldemokraták támogatásával választották meg ismét elnökké.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Többé nem díszpolgára Berlinnek Paul von Hindenburg

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra