Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több mint 17 000 éves Ausztrália legrégebbi ismert sziklafestménye

2021. február 23. 18:05 Múlt-kor

Egy két méter hosszú kenguruábrázolásról állapították meg, hogy Ausztrália legrégebbi ismert, épségben fennmaradt barlangrajza. A Melbourne-i Egyetem különböző tudományágakban és szakterületeken dolgozó tudósainak együttműködése során 16 hasonló barlangrajz körül (mind rájuk épült, mind alattuk levő, amelyekre ráfestettek) gyűjtött 27 egykori lopódarázs-fészek radiokarbonos datálása alapján 17 500 és 17 100 év közé tette a legrégebbi alkotás korát.

„Ezáltal ez a festmény Ausztrália legrégebbi ismert, in situ [eredeti helyén lévő] festménye” – mondta el Dr Damien Finch, az izgalmas új radiokarbonos módszer kifejlesztője.

„Ez jelentős felfedezés, mivel ezekkel az előzetes becslésekkel már bizonyos mértékig értelmezni tudjuk a világot, amelyben ezek a művészek éltek. Sosem tudhatjuk, mi járt az alkotó fejében, amikor megfestette ezt az alkotást több mint 600 nemzedékkel ezelőtt, azt azonban tudjuk, hogy [az ausztrál barlangi művészetben] a naturalisztikus kor a legutóbbi jégkorszakba is visszanyúlt, tehát a környezet hűvösebb és szárazabb volt a mainál” – tette hozzá.

A kimberleyi központú kutatás része Ausztrália legnagyobb barlangi- és egyéb kőművészetének datálását szolgáló projektjének, amelyet a Melbourne-i Egyetem professzora, Andy Gleadow vezet. A projektben részt vesz továbbá a balanggara őslakosok földjeit adminisztráló testület, a Nyugat-Ausztráliai, a Wollongongi és a Manchesteri Egyetem, az Ausztrál Nemzeti Tudományos és Technológiai Szervezet, valamint partnerként a Rock Art Australia nevű nonprofit és a Dunkeld Pastoral cég.

A kutatást összegző, a Nature Human Behaviour című emberi viselkedéstudományi szaklapban megjelent tanulmányban Finch és kollégái azt is részletezik, az úgynevezett sziklamenedékek miként őrizték meg évezredeken a kimberleyi „sziklafestmény-galériákat”, amelyekben számos nemzedék festette fel újabb és újabb rétegekben a régiek fölé alkotásait. Emellett azt is leírják, pontosan miként jutottak arra, hogy a kenguruábrázolás a legrégebbi in situ sziklafestménye.

A kenguru egy sziklamenedék mennyezetén látható a balanggara őslakosok Unghango klánjának területén, Nyugat-Ausztrália szövetségi állam Kimberley régiójában, a Drysdale folyó felett. A korábbi kutatók jellemzően a különböző alkotások stilisztikai tulajdonságait vizsgálták, illetve – ahol átfedések alakultak ki köztük – rétegbeli elhelyezkedésüket vették számításba a festmények datálásához. E módszerek segítségével annyit sikerült megtudniuk, hogy a legrégebbi stílus az úgynevezett „irreguláris, kitöltött állatok”, avagy a „naturalisztikus” ábrázolás korszaka, amelynek művei gyakran életnagyságú állatábrázolások. A szóban forgó kenguru e stílus egy igen tipikus példájának mondható.

Finch elmondása szerint ritka, hogy egyazon festmény felett és alatt is találjanak egykori lopódarázs-fészkeket, ennél a festménynél azonban ez volt a helyzet, így egy legkésőbbi és egy legkorábbi időpont közé tudták elhelyezni a kép keletkezését.

„Radiokarbonos kormeghatározást végeztünk három alatta és három felette lévő lopódarázs-fészken, ezáltal magabiztosan állíthatjuk, hogy a festmény kora 17 500 és 17 100 év közötti; a legvalószínűbb, hogy 17 300 éves.

Dr. Sven Ouzman, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem társadalomtudományi tanszékének szakértője és a projekt egyik vezető kutatója szerint a sziklafestmény hozzásegíti a tudományt az őslakos kultúra további megértéséhez.

„Ez az ikonikus kenguruábrázolás vizuálisan nagyon hasonlít olyan, délkelet-ázsiai szigeteken talált sziklafestményekre, amelyeket 40 000 évesre datáltak, ami kulturális kapcsolatra utal – és arra, hogy ennél régebbi sziklarajzok is lehetnek Ausztráliában” – mondta el Ouzman.

Cissy Gore-Birch, a balanggara őslakosok földjeit adminisztráló társaság elnöke szerint a partneri együttműködések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a hagyományos tudást integrálják a nyugati tudományba, Ausztrália történelmének és kulturális identitásának megőrzése érdekében.

„Fontos, hogy az őslakos tudás és történetek ne vesszenek el, és a jövő nemzedékeivel is megosztásra kerüljenek” – mondta Gore-Birch. „E legrégebbi ismert, sziklamenedékben lévő festmény datálása óriási jelentőséggel bír a bennszülött nép és minden ausztrál számára, és fontos része az ausztrál történelemnek.

A Kimberley régióban található sziklafestmények időskáláját összeállítani szándékozó kutatók számára a következő lépés a különböző stílusú alkotások körül elhelyezkedő lopódarázs-fészkek további kormeghatározása lesz, hogy egyre pontosabban meghatározhassák, az egyes stilisztikai korok mikor kezdődtek és végződtek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több mint 17 000 éves Ausztrália legrégebbi ismert sziklafestménye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra