Múlt-kor.hu

Tavasszal valóságos roncstemető látható a Michigan-tó tiszta vízében 

Tavasszal valóságos roncstemető látható a Michigan-tó tiszta vízében 

2020. április 16. 20:18 Múlt-kor

Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő Nagy-tavak nem csupán a világ legnagyobb édesvízforrásai közé tartoznak, de jelentős kereskedelmi és polgári hajóforgalmat is fogadnak. Az évszázadok során ennek megfelelően történtek tragikus balesetek is a tavakon, amelyek sajátos, gyakran a tengerekéhez hasonlóan szeszélyes időjárási viszonyai nagy kihívást jelenthetnek a felkészületlen hajósok számára. Tavasszal a Michigan-tavon különleges látványban lehet része jó időben az embernek: rengeteg hajóroncsot fedezhet fel az ilyenkor kristálytiszta vízben.

E tisztaság azért csak tavasszal jellemző, mert ilyenkor a télen képződött vastag jég már elolvadt, de a különféle algafajok még nem népesítették be a vizet – nyárra főként emiatt válik homályosabbá a kép.

A tó partján fekvő Traverse City az amerikai parti őrség támaszpontjának ad otthont, ahonnan nemrég egy helikopteres őrjárat lefényképezte a mélyen nyugvó, ám pillanatnyilag jól látható roncsokat.

A balsorsra jutott hajók közül eddig kettő került azonosításra. Az egyik a James McBride nevű, 37 méter hosszú brigg, amely 1857. október 19-én süllyedt el egy viharban, jelenleg pedig 1,5-4,5 méter mélyen fekszik a part közelében, a vízszinttől függően.

A másik azonosított hajó a Rising Sun nevű 40 méter hosszú utasszállító gőzös, amely 1917. október 29-én, egy hóviharban futott zátonyra. A hajó a terményeiket északról délre eladni hozó farmerekkel volt éppen tele, akik szerencsére ki tudtak evickélni a partra.

A parti őrség csupán másnap ment ki hajóval a megfeneklett hajóhoz, ahol egy utassal találkoztak – a férfi átaludta az egész incidenst, és egyedül ébredt az elhagyatott gőzösön. A Rising Sun roncsa jelenleg 2-3,5 méter mélyen nyugszik.

Charlie Wilson hadnagy szerint megszokott, hogy jó időben több roncsot is látni a tó mélyén, azonban a fényképek készítésekor egészen kivételesen tiszta volt mind a víz, mind az időjárás, és a szokásosnál sokkal több roncsot pillantottak meg a helikopterről.

A tiszta, kék víz késztetést ébreszthet az emberben a fürdésre, ez azonban áprilisban még nem ajánlatos: a Michigan-tó vizének hőmérséklete ilyenkor még nem sokkal megy 0 fok fölé.

A becslések szerint mintegy 6000 hajóroncs található a Nagy-Tavak mélyén, ebből 1500 a Michigan államhoz tartozó vizekben. A legmélyebben fekvő ismert roncs a Congress nevű, 1867-ben épült gőzösé, amely 1904. október 4-én, egy fedélzeti tűz következtében süllyedt el. Ma 50 méter mélyen fekszik.

Mint az előbbiekből is kitűnik, a hajók számára az őszi hónapok a legveszélyesebbek a Nagy-tavakon: ilyenkor a legmostohább az időjárás, rendszeresek a durva viharok, és rendkívül korlátozottak a mentési lehetőségek is – e viszonyok pedig hatványozottan veszélyesebbnek számítottak a régmúlt hajói számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tavasszal valóságos roncstemető látható a Michigan-tó tiszta vízében 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra