Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Táncra perdülő regényvilág – Jane Austen városa

Táncra perdülő regényvilág – Jane Austen városa

2024. július 29. 10:50 Múlt-kor

Az erkölcsös és intelligens főhőseiről ismert írónő bathi tartózkodásai nyomot hagytak életében és műveiben. Gyakran látogatott a városba, 1801–1806 között lakóhelyéül is szolgált, és itt szerzett élményei nyújtottak inspirációt regényeinek egyes szereplőihez, helyszíneihez, eseményeihez.

<

OTP Travel

 

 

Jane Austen családjának kapcsolata Bathszal egészen 1764-ig nyúlik vissza, szülei ugyanis ekkor házasodtak össze a helyi Saint Swithin-templomban. Az 1790-es években többször utaztak a városba, hogy Jane egyik bátyja a forrásvízzel kezelhesse betegségét. Majd édesapja, George Austen 1800-ban ide vonult vissza, és rövidesen a családja is követte. Csak 1806-ban, a férfi halála után költöztek el Southamptonba.

Elegáns és népszerű

Az Austen család több helyen is élt a városban, ezeknek a nagy része a regényeiben is felbukkan, hasonlóan a Jane mindennapjaiban fontos helyszínekhez. Ilyenek a Grand Pump Room, a Sydney Gardens vagy éppen a Gay Street, ahol néhány hónapig az írónő lakott.

Művei közül a Meggyőző érvek és A klastrom titka majdnem teljes cselekménye Bathra összpontosul. Mindkettőben valós helyszíneken zajlanak az események, amelyek egy-egy szerelmi szál köré épülnek fel. A többi regényében csak említi a fürdővárost, mint ahol az üdülésre és a gyógyulásra kiváló lehetőség nyílik.

Jane Austen a történeteiben pontosan ábrázolta a kor társadalmi viszonyait. Az előkelő családok élete, a fiatal lányok gondolatai, érzései és az ismerkedés folyamata mind a hat regényben jelen van, de közülük is kiemelkedik a bál szerepe. Az ifjú hölgyeknek ezek a rendezvények azon kevés lehetőségek egyikének számítottak, ahol férfiak társaságát élvezhették, és udvarlókra találhattak. Írásai a bathi bálokat piedesztálra emelték. Olyan, messze földön ismert és jó hírű eseményekként írta le őket, ahol a hölgyek és urak elegáns öltözetben népszerű táncok közben ismerkedhettek egymással.

Tíznapos időutazás

A család itteni házától nem messze nyílt meg a Jane Austen Centre, ami az írónő életét és munkásságát felölelő tárlatokkal és egy régenskori (1795–1834) teaházzal várja a látogatókat. Valamint az intézmény szervezi meg évente a Jane Austen Fesztivált is, amely 2001 óta tíznapos, emberek ezreit megmozgató rendezvénnyé nőtte ki magát.

A fesztivál minden évben kosztümös felvonulással kezdődik. A 2004-es nyitány még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerült: közel félezer résztvevővel ez lett a legtöbb, régenskori ruhába öltözött ember csoportosulása. A következő napokban zenészek, bálok, színházi előadások és egyéb programok repítik vissza a látogatókat Austen világába.

 A regényekből megismert helyszínek bejárása is hozzátartozik a nem mindennapi élményhez. Végigsétálhatunk például Anne Elliot és Wentworth kapitány nyomdokain a kavicsos ösvényen, vagy táncolhatunk azon a helyen, ahol Catherine Morland, és felkereshetjük a forrást, amelynél Austen műveinek számos szereplője, illetve az írónő bátyja is enyhülésre talált.

Cikkünk helyszíneire Ön is könnyen eljuthat az OTP Travel jóvoltából. Válogasson az angliai utazási ajánlatok széles palettájáról az otptravel.hu oldalon!

(x)
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Táncra perdülő regényvilág – Jane Austen városa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra