Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt női veterán, aki megérdemelné, hogy támaszpont viselje nevüket

2020. augusztus 5. 16:56 Múlt-kor

Lori Piestewa: az első amerikai őslakos katonanő, aki a harctéren esett el

Lori Piestewának nem nyílt alkalma a ranglétrán való előrelépésre: halálakor tizedesként szolgált. Konvoján 2003-ban, az iraki háború első napjaiban ütöttek rajta ellenséges csapatok az ország déli részén, a 23 éves katonanő pedig egyszerre lett az első amerikai nő, aki ebben a háborúban elesett, és az első amerikai őslakos nő, aki a harctéren vesztette életét.

A hopi törzsből származó Piestewa édesapja a vietnami háború, míg nagyapja az első világháború veteránja volt, mindketten szintén a szárazföldi hadseregben szolgáltak. Két kisgyermek egyedülálló édesanyjaként a harctéri alakulatokat ellátó 507. karbantartószázad kötelékében érkezett Irakba.

2003. március 23-án, az inváziós hadművelet negyedik napján az általa vezetett Humvee terepjáró tűz alá került. „Békét éreztem – egy nyugtató érzést – attól, hogy Lorival voltam” – mondta később bajrára, Jessica Lynch. „Tudtam, hogy bármivel is kell szembenéznünk, együtt tesszük meg. Golyózáporon keresztül vezetett minket. Emlékszem, egyszer a szélvédőn is átfütyült egy, de ő teljesen nyugodt maradt.”

Pillanatokkal később egy páncéltörő gránát találta el a járművet, és az utasok közül hárman életüket vesztették. Piestewa, Lynch és harmadik társuk, Shoshana Johnson fogságba estek, amit a korabeli világsajtó is sokáig figyelemmel kísért. Piestewa nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Piestewát posztumusz előléptették szakaszvezetővé, és megkapta a sebesülésért járó Bíborszívet, valamint a hadifogságba esetteknek járó kitüntetést.

Szülőállamában, Arizonában a Phoenix-hegység egyik csúcsát átnevezték Piestewa-csúcsra, továbbá évente megrendezésre kerül a Lori Piestewa Országos Amerikai Őslakos Játékok nevű esemény is, amelyen 72 amerikai őslakos törzsből, minden korosztályból vesznek részt sportolók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt női veterán, aki megérdemelné, hogy támaszpont viselje nevüket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra