Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt női veterán, aki megérdemelné, hogy támaszpont viselje nevüket

2020. augusztus 5. 16:56 Múlt-kor

Mary E. Clarke: a legtovább szolgáló nő

Mary Clarke a második világháború legvégén lépett be a WAC-be, így elsőre úgy tűnt, nem lesz sokáig maradása.

1981-es nyugállományba vonulására azonban egyszerű közkatonából a vezérezredesi rendfokozatig küzdötte fel magát, 36 év szolgálat során – ez máig női rekord az amerikai hadseregben.

Clarke számos területen teljesített különböző feladatokat: részt vett a berlini légihíd fenntartásában 1948-1949-ben, kiképzést felügyelt a WAC-nél, majd annak utolsó igazgatója volt, mielőtt 1978-ban feloszlatták, állományát pedig teljességgel integrálták a hadseregbe.

„Ez a mai intézkedés semmilyen módon nem von le a WAC úttörőinek szolgálatából – valójában tiszteleg előttük” – mondta a szervezet megszűnésekor rendezett ceremónián.

A teljes integrációt úgy jellemezte, mint „a csúcspontja annak, amiért a Női Katonai Hadtest tagjai az elmúlt 36 évben erőfeszítéseket hoztak: a hadsereg nyilvános elköteleződésének amellett, hogy a nőket totálisan integrálja az Egyesült Államok Hadseregébe egyenlő partnerekként.”

Habár a WAC megszűnt, Clarke karrierje tovább ívelt felfelé. Ő lett az első nő, aki elérte a vezérezredesi rendfokozatot, parancsnoka volt a katonai rendészeti iskolának, majd a vegyi hadviselés iskolájának, és egy nagy támaszpontnak, a hadsereg polgárháborús főparancsnokáról elnevezett Fort McClellannak is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt női veterán, aki megérdemelné, hogy támaszpont viselje nevüket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra